Sedan i oktober har antalet sprängningar och skjutningar i Stockholm ökat så kraftigt att polisen beslutat att starta en särskild händelse vid namn Frank. Ända sedan dess har poliser från Uppsala skickats dit för att hjälpa till. Daniel Larsson, regional insatsledare på Uppsalapolisen, ser att detta är negativt för Uppsala.
– Frank dränerar oss för att den hållit på så länge. Våra områdespoliser får inte utrymme att utföra sitt brottsförebyggande arbete i den utsträckning vi skulle vilja. Vi har ju planerat arbete mot olika brottskategorier, vilket egentligen är huvuddelen av vårt arbete. Nu har vi fått ställa in stora delar av insatserna mot sexköp, vår samverkan med kronofogden och så har även riktade trafikinsatser blivit lidande.
Just detta att särskilda händelser som är väldigt långvariga får negativa konsekvenser för lokalpolisområden bekräftas i en ny rapport från Riksrevisionen. Den kommer fram till att särskilda händelser som pågår längre än några dagar bland annat går ut över den lokala polisen som måste bistå med personal och mot det lokala arbetet mot kriminella gäng.
Daniel Larsson tycker att rapporten har rätt i flera slutsatser men ser också att det finns fördelar med lite längre insatser efter exempelvis en skjutning.
– Statistiken säger att vi behöver ha hög närvaro under de närmsta veckorna, för hämndaktioner brukar ske under den tiden. Kraftsamlingen behövs både utredningsmässigt, för att samla in filmer och hålla förhör, men vi behöver också ha ut poliser på gatorna. Och det funkar för nu får vi information från de kriminella att vi är jävligt jobbiga, "det går ju inte att röra sig någonstans i Uppsala och Stockholm" säger de.
Frank gör också att polisen får bättre koll på de gängkriminella som rör sig mellan Stockholm och Uppsala.
– Norrortsbusar i Sollentuna kunde lika gärna ha åkt till Uppsala men nu har vi gemensamt ögonen på dem.
Men det konstanta släckandet av eldar är slitsamt för en poliskår som inte är dimensionerad för den här typen av grov brottslighet. Enligt Daniel Larsson kommer det inte gå att jobba på det här sättet längre än till sommaren. Samtidigt finns inte alternativet att låta bli att jobba på detta sätt eftersom det just nu pågår vad han kallar en "inrikes terror". Situationen för nyrekryteringen till kriminella gäng påminner, menar Daniel Larsson, om förra sekelskiftet med daglönare vid Göteborgs kaj som väntade på uppdrag från anländande fartyg.
– Det skickas ut signaler från ungdomar där de frågar "finns det någon vi kan skjuta, någon vi kan släcka?". Så stort är suget efter pengar och de här barnen som inte har något konsekvenstänk vet att intresset finns för att få folk mördade. Det är också därför de skjuter fel person för de har gjort så bristfällig research. Därför behöver vi vara många poliser på gatan för det håller dem i schack.
Påverkar den särskilda händelsen i Stockholm Uppsalas eget arbete mot gängkriminalitet?
– Nej. Konflikten mellan Räven och Greken, med Räven som har anhöriga i Uppsala, gör att vi är tvungna att jobba med detta och vi prioriterar den nedkylningen. Men vi ligger hela tiden med näsan precis över vattenytan, och i längden är det här inte hållbart.