Under hösten 2017 skickade SCB, på uppdrag av Uppsala kommun, ut en enkät om tryggheten i Uppsala. Totalt skickades enkäten till 8 900 personer och cirka 4 000 svarade. Nu har resultaten kommit. 22 procent av de svarande angav att de låtit bli att besöka Resecentrum på kvällen mellan 18 och 22 för att de känt sig otrygga. Mellan klockan 22 och 05 på natten undviker 42 procent Resecentrum. Därmed ses Resecentrum som en otryggare plats än city; 16 procent svarar att de undvikit city klockan 18-22 och 40 procent att de inte gärna vistas där efter klockan 22.
LÄS MER: Så stoppades rökheroinet vid Resecentrum
Redan tidigare har Uppsala kommun känt till att många upplevt otrygghet kring Resecentrum. I september 2017 hade man en medborgardialog, då över 1 500 personer svarade på frågan om de känner sig otrygga vid Resecentrum eller ej, och vad som kan göras åt saken. Hälften av de som svarade sade sig vara ganska eller mycket otrygga. Resultatet visade även att kvinnor känner sig mer otrygga än män. Flera åtgärder har vidtagits sedan undersökningen, enligt kommunalråd Erik Pelling (S).
– Efter medborgardialogen sjösatte vi, tillsammans med polisen och socialtjänsten, ett medborgarlöfte för att öka tryggheten på Resecentrum. Vi har gjort sex stycken gemensamma insatser under året och ska även göra det under nästa år, säger Erik Pelling (S), kommunalråd på Uppsala kommun.
96 procent av de som besvarade medborgardialogen skrev dock att de aldrig blivit utsatta för något brott vid Resecentrum under det senaste året. Tidigare har det varit stora problem med narkotikamissbruk bland unga i området, något som har minskat kraftigt efter polisens och socialtjänstens insatser. Dessutom har fler övervakningskameror och mer belysning satts in.
– Platsen upplevdes som mörk och vi har sett till att förbättra belysningen. Vi har ju till exempel satt upp julbelysningen tidigt, det har en trygghetsskapande effekt under den här mörka årstiden, säger Anders Fridborg säkerhetschef på kommunen.
LÄS MER: Heroinproblemen vid Resecentrum minskar
Enligt polisens presstalesperson Lisa Sannervik är åtgärderna vid stationen ett pågående arbete.
– Medborgarlöftet gäller fortfarande och vi kommer att fortsätta jobba i området genom riktade insatser utifrån de problem vi ser.
Hur ser situationen kring Resecentrum ut i dag?
– Vi har socialarbetare som jobbar på fältet med uppsökande och förebyggande insatser. De jobbar både under dag- och kvällstid i samverkan med kommunala vakter, nattvandrarföreningen och övriga aktörer, säger Hilde Wiberg enhetschef inom socialtjänsten.
LÄS MER: Ökat samarbete ger snabbare insatser
Hilde Wideberg anser att det har skett en positiv förändring, främst tack vare samarbetet mellan socialtjänsten, polisen och kommunen i stort.
– Vi har flera ögon ute som kan fånga upp unga i riskzon och är fler som jobbar aktivt med trygghetsskapande åtgärder, säger Hilde Wiberg.
Att den tidigare droghandeln runt Resecentrum varit så uppmärksammad tror säkerhetschef Anders Fridborg har påverkat Uppsalabornas bild av platsen.
– Trygghet är ju en känsla, och det tar tid att vända en sådan här bild. Sedan att det sker en del brott kopplade till Resecentrum händer ju tyvärr. Men det finns ingen alarmerande utveckling i brottsstatiken och vi hoppas att de åtgärder som har vidtagits har bidragit till ökad trygghet, säger Anders Fridborg.