Så stoppades rökheroinet vid Resecentrum

Missbruket av rökheroin bland ungdomar har minskat kraftigt i Uppsala. Polisens och socialtjänstens samverkan för att komma åt problemet prisas nu nationellt – och väcker intresse i hela landet.

Rester av rökheroin som polisen fann i fickan hos en misstänkt.

Rester av rökheroin som polisen fann i fickan hos en misstänkt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-11-03 21:00

Det är Svenska narkotikapolisföreningen (SNPF) som nu utser polisens och socialtjänstens samarbete kring Resecentrum till Bästa samverkansinsats 2017. Insatsen beskrivs som "nationellt ledande gällande metod och samverkan".

– Samverkan mellan socialtjänst och polis brukar främst handla om att dela information och handlingsplaner, men i Uppsala förenas man i effektiv operativ samverkan. Man går ut tillsammans och kör helt enkelt, vilket har gett mycket goda resultat, säger Lennart Karlsson, poliskommissarie i Stockholm och ordförande i SNPF.

Starten för samarbetet var situationen i vintras, då Uppsalapolisen larmade om att ett 90-tal ensamkommande ungdomar missbrukade rökheroin. Många av dem hängde kring Resecentrum och polisen misstänkte att missbruket till stor del finansierades av personrån.

Anders Nilsson, chef på polisens gatulangningsenhet, fick i uppdrag att förändra gatubilden. Han insåg att det bara var möjligt med ett närmare samarbete med socialtjänsten.

– När vi tar in en ung person för narkotikabrott bör socialtjänstens hela kedja finnas på plats i polishuset för att ta de kontakter som krävs och se till att personen får vård eller stöd direkt. Annars är risken stor att vi inte får tag på socialtjänsten och tvingas släppa personen.

Sagt och gjort. Tack vare de inarbetade kontakter som polis och socialtjänst i Uppsala redan hade tack vare SSP-samarbetet (skola, socialtjänst, polis) var steget litet. Totalt genomfördes fyra särskilda samverkansinsatser under våren, då socialtjänsten var plats i polishuset för att möta ungdomar som polisen tog med in. Insatserna gav resultat: problemet med rökheroin har nu minskat avsevärt i Uppsala. Totalt har tio ungdomar tagits om hand enligt LVU, det vill säga fått tvångsvård mot missbruket. Ytterligare några ungdomar har frivilligt sagt ja till vård.

– Andra har valt att lämna Uppsala, för de vet att de blir LVU:ade här. De har bland annat dragit till Västerås och Gävle, säger Anders Nilsson.

I torsdags kväll genomförde socialtjänst och polis en femte samverkansinsats. Totalt skrev socialtjänsten under kvällen elva orosanmälningar på ungdomar mellan femton och nitton år. Åtta av dem var narkotikapåverkade och några åkte dit för innehav – i samtliga fall rörde det sig om hasch. Ingen testades positivt för rökheroin.

– Jag är väldigt glad att vi tog situationen i vintras på allvar och att vi tillsammans har gjort de här insatserna. När vi jobbar så här kan vi fånga upp ungdomar och erbjuda stöd och behandling mycket fortare. Det är många pusselbitar som nu faller på plats, säger Hilde Wiberg som är chef inom socialtjänstens ungdomsenhet i Uppsala.

Samarbetet väcker stort intresse. I torsdags var polis från Stockholm här för att studera hur socialtjänsten och polisen samverkar och nästa vecka kommer representanter från andra polisdistrikt hit. Även socialtjänster i andra kommuner har hört av sig. I april hålls en stor nationell utbildningskonferens för poliser, då Hilde Wiberg och Anders Nilsson ska föreläsa. Lennart Karlsson på Svenska narkotikapolisföreningen hoppas att Uppsalas samverkansmodell ska spridas över hela Sverige.

– Vi anser att den borde vara nationell standard, säger han.

Vid sidan av det särskilda samarbetet har både polis och socialtjänst var för sig satsat hårt på att öka närvaron kring Resecentrum. Sedan januari har socialtjänsten två heltidsanställda som enbart rör sig i City.

– Det är klart att vi har kvar droger och riskmiljöer i Uppsala. Men tack vare att vi fått ökade resurser kan vi vara där ute varje dag och öka tryggheten och se till att unga får de insatser de behöver, säger Hilde Wiberg.

Läs mer: Hewal sover på toaletter i Stadsträdgården

Fler ingripanden

Uppsalapolisens gatulangningsenhet skrev i en rapport i februari att ett 90-tal ensamkommande flyktingungdomar, främst från Afghanistan, använde rökheroin. Ett 30-tal hade medgett att de var beroende och ytterligare ett 60-tal hade genom provtagningar visats missbruka heroin.

Under första halvåret 2017 gjorde polisen 874 ingripanden vid Resecentrum, en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Även vad gäller antalet personer som gripits i området har siffrorna vuxit. Första halvåret 2016 omhändertogs 155 personer medan facit för årets första sex månader uppgick till 178 personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!