Heroinproblemen vid Resecentrum minskar

Problemen vid Resecentrum med ensamkommande som missbrukar rökheroin har minskat kraftigt. Det uppger Hilde Wiberg vid socialtjänsten i Uppsala.

Resursökning. Sedan många Uppsalabor sagt att de känner sig otrygga i centrala Uppsala har socialtjänsten utökat sina insatser i området, uppger Hilde Wiberg.

Resursökning. Sedan många Uppsalabor sagt att de känner sig otrygga i centrala Uppsala har socialtjänsten utökat sina insatser i området, uppger Hilde Wiberg.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-08-06 07:00

I vintras larmade polisen om att stora grupper ensamkommande asylsökande ungdomar i Uppsala var på väg att gå ner sig i missbruk av rökheroin. Många av dessa ungdomar hängde kring Resecentrum som enligt polisen hade blivit en arena för droger och kriminalitet.

Idag är situationen vid Resecentrum betydligt bättre, enligt Hilde Wiberg, chef inom socialtjänstens ungdomsenhet i Uppsala.

– Under våren har många av dem som haft drogproblem fått hjälp. Det handlar bland annat om tvångsomhändertaganden och vård vid behandlingshem.

Även polisen satsar för att öka tryggheten vid Resecentrum där det numera sker ett polisingripande i snitt var femte timme.

Under första halvåret 2017 gjorde polisen 874 ingripande vid Resecentrum, vilket är en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Även vad gäller antalet personer som gripits i området har siffrorna vuxit. Första halvåret 2016 omhändertogs 155 personer medan facit för årets första sex månader uppgick till 178 personer.

Är då Resecentrum en trygg plats att vistas på? UNT har tagit del av brottsstatistiken för de senaste fem åren.

I kategorin våld går det inte att urskilja någon entydig trend. Antalet anmälda våldsbrott vid Resecentrum har pendlat mellan cirka 15 och 30 stycken per halvår sedan 2013.

Det ska sättas i relation till att runt 40 000 personer rör sig på platsen en vanlig dag.

Stölder och andra tillgreppsbrott har legat ganska konstant kring ett tjugotal anmälningar för de första sex månaderna under respektive år.

Däremot skedde en mycket kraftig ökning av narkotikabrott under första halvåret 2017. Det gjordes då 122 anmälningar vilket är mer än en fördubbling jämfört med motsvarande period året innan. Men då ska man ha i åtanke att mängden narkotikabrott hänger på omfattningen av polisens satsningar.

Hilde Wiberg uppger att socialtjänsten har ett nära samarbete med såväl polisen som kommunens nya ordningsvakter för att öka tryggheten i centrala Uppsala, även vid sidan av Resecentrum.

Flera socialarbetare har anställts med uppgift att hålla koll på city och odla relationer med socialt utsatta ungdomar. De går rundor i centrum fem gånger per dygn.

– Vi har utökat resurserna som en följd av att många medborgare känt en oro för att röra sig i centrala Uppsala. Vi har tagit varningssignalerna på allvar och följden är att det har blivit lugnare på stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!