Historien om det Uppsalapar som åtalats misstänkta för att en familjhemsplacerad flicka som bott hos dem farit mycket illa, reser frågor om hur lämplighetsprövningar och tillsyn av familjehem görs.
Kontrollen av den som visar intresse av att bli ett familjehem är grundlig. Det menar Beate Hyttinen Lindgren, specialisthandläggare vid socialtjänsten i Uppsala, som stöttar familjehemssekreterare.
– Vi kartlägger levnadsvanor, socialt nätverk, tid och engagemang för uppdraget och omsorgsförmåga, vi kontrollerar mot olika register och går noga igenom hemmet. Vi tar preferenser och pratar med biologiska barn och kontrollerar tidigare uppdrag, med mera, säger hon.
När ett barn placerats ska kontakten med hemmet vara tät.
– Hembesök ska göras minst fyra gånger per år, säger Beate Hyttinen Lindgren.
I dag råder brist på familjehem. Att alternativen är få gör att det kan vara svårare att lyckas matcha barnet mot ett passande familjehem.
– Men vi väntar förstås med en placering tills vi har ett hem som matchar. Vi har ställen där vi kan placera korta tider i väntan på något mer stadigvarande. Och vi följer stränga rutiner för att det inte ska bli fel, säger Beate Hyttinen Lindgren.
Enligt en utredning av Socialstyrelsen från i fjol visar forskning och statliga utredningar på stora brister inom familjehemsvården. Men av de 340 barn och ungdomar som hörts i rapporten säger de flesta att de har det bra i sitt familjehem.