Paret, en man och en kvinna från Uppsala, åtalas för synnerligen grov misshandel av flickan, som fyllde fyra år under perioden. Åklagaren yrkar i andra hand på att paret ska dömas för vållande till kroppsskada, grovt brott, genom att de varit oaktsamma och vållat flickans sjukdomstillstånd.
Mannen är även misstänkt för att ha slagit flickan på handen så att en fraktur uppstod. Den gärningen rubriceras som grov misshandel.
Det var i juni förra året som flickan fördes svårt medtagen till Akademiska sjukhuset. Hon diagnostiserades med metabol överbelastning, även kallat refeeding-syndrome. Det innebär i korthet att en person som levt med långvarig undernäring och plötsligt får normala mängder mat och näring reagerar med att bli allvarligt sjuk. Kroppen kan inte ta emot den tillförda näringen och livsviktiga organ kan överbelastas. Enligt åtalet hade flickan kunnat avlida om hon inte kommit till sjukhus.
Kammaråklagare Moa Blomqvist menar att flickan fått för lite mat under hela den tid hon bodde i familjehemmet, cirka tio månader. När hon sedan, av andra orsaker, omplacerades till ett jourhem fick hon tillräckligt med mat – och reagerade med att bli allvarligt sjuk.
– Enligt rättsläkarens utlåtande bedöms den metabola överbelastningen ha inneburit ett livshotande tillstånd för flickan med ansenlig risk för dödlig utgång till följd av salt-, närings- och grundämnesbalansrubbningar samt organbelastning, säger Moa Blomqvist.
Flera läkare har granskat flickans sjukdomstillstånd och enligt åklagaren kommit till samma slutsats om orsaken – att hon en längre tid fått för lite näring.
Utredningen har pågått i nästan ett år, sedan flickan fördes till Akademiska sjukhuset och vårdpersonal slog larm.
Varför har det tagit så lång tid?
– Dels har det handlat om medicinska frågor som vi verkligen velat utreda ordentligt, dels har vi medvetet låtit det få ta lite tid för att säkerställa att flickan inte haft någon annan underliggande sjukdom som kunnat förklara hennes tillstånd. Med tiden har vi sett att hon inte haft någon sådan sjukdom, säger Moa Blomqvist.
Båda familjehemsföräldrarna nekar till brott. Advokat Esra Akay Ranestål försvarar den åtalade kvinnan. I en mejlkommentar till UNT skriver advokaten att hennes klient bestämt förnekar brott och inte orsakat flickan svält eller undernäring. Enligt advokaten har flickan själv inte gett uttryck för att hon fått för lite mat.
Advokat Mats Axén försvarar den åtalade mannen:
– Det har inte funnits några brister i deras omsorg. De har efter bästa förmåga tagit hand om flickan, säger han.
Har han någon förklaring till läkarnas utlåtanden om att flickan drabbats av metabol överbelastning?
– Nej det har han inte. Familjen har levt som vanligt och flickan har ätit mat som en treåring gör, säger Mats Axén.
Försvararna har också pekat på att flickan gått på förskola och fått mat där, utan att personalen reagerat på hennes tillstånd eller matvanor. Däremot reagerade de i juni förra året på att flickan hade ett blåmärke på kroppen när hon kom till förskolan. Det var skälet till att hon omplacerades från familjehemmet till jourhemmet.
När flickan kommit till sjukhus med tecken på refeeding-syndrom slog läkare larm till socialtjänsten och en polisutredning inleddes. I september förra året greps paret från Uppsala och satt häktade en månad men släpptes senare, medan utredningen gick vidare. Flickan omplacerades till ett annat familjehem efter händelsen. Hon uppges nu må efter omständigheterna väl.
Kammaråklagare Moa Blomqvist har tidigare sagt till UNT att flera läkare kommer att kallas som vittnen vid den kommande rättegången. Bevisningen består också av särskilda barnförhör som hållits med flickan och med familjehemsföräldrarnas biologiska barn. Tre socialsekreterare vid den kommun som ansvarat för placeringen i familjehemmet ska höras under rättegången. Enligt åtalet har paret inte lämnat tillräcklig information till socialtjänsten om flickans tillstånd.
Socialtjänsten i den kommun som placerat flickan i familjehemmet anmälde ärendet till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Efter besked om att socialtjänsten sagt upp familjehemmet, inlett en lex sarah-utredning, haft tät uppföljning med det nya jourhemmet och vidtagit andra åtgärder avslutades ärendet, samtidigt som Ivo beslutade fortsätta göra en fördjupad granskning.