"Brister i arbetet med familjehemsflickan"

Den treåriga flicka som misstänks ha utsatts för svält i ett familjehem i Uppsala flyttades flera gånger mellan olika hem. I utredningen finns uppgifter om att socialtjänsten inte haft tillräcklig kontroll på flickans situation.

Den treåriga flicka som enligt läkare led av akut svält hade på några år flyttats mellan flera familjehem. En socialarbetare som arbetat med fallet gjorde själv en orosanmälan av myndigheternas insats. Genrebild.

Den treåriga flicka som enligt läkare led av akut svält hade på några år flyttats mellan flera familjehem. En socialarbetare som arbetat med fallet gjorde själv en orosanmälan av myndigheternas insats. Genrebild.

Foto: Gorm Kallestad Henrik Montgomery/TT

Uppsala2022-05-07 15:30

Uppsalaparet som var familjehem åt flickan åtalades i onsdags för synnerligen grov misshandel. De misstänks ha gett flickan för lite mat under de tio månader hon bodde hos dem. När hon omplacerades till ett nytt hem fick hon tillräckligt med mat och drabbades därför, enligt åtalet, av så kallat refeeding symdrome när kroppen inte kunde ta hand om den normala mängden näring. 

Hon fördes akut till sjukhus och fick sedan ett kontrollerat näringsintag. Hennes tillstånd förbättrades inom några dagar. Familjehemsföräldrarna nekar till brott och uppger att de gett flickan tillräckligt med mat.

När treåringen placerades i familjehemmet i Uppsala hade hon redan bott i fyra andra familjehem. Hon omhändertogs när hon var några månader gammal efter misstankar om våld och bristande omsorg hos den biologiska familjen. 

Flera socialarbetare har hörts i polisutredningen. I förhören, som UNT läst, säger en kvinna som tidigare var anställd vid socialtjänsten i den kommun som placerade flickan i Uppsala att de många omplaceringarna utgjorde en brist i myndigheternas arbete. När flickan på nytt omplacerades, efter misstankarna om svält i familjehemmet i Uppsala, gjorde kvinnan en orosanmälan av socialtjänstens arbete.

En annan socialsekreterare säger i förhör: "Jag tolkade henne som ett tryggt barn i den miljö hon var i", men påpekar också att den placerande kommunens socialtjänst inte gjorde så många besök hos familjen som man tänkt sig.

Det var efter en orosanmälan från flickans förskola i Uppsala som socialtjänsten grep in med akut omplacering. I förskolans orosanmälan finns en uppgift om att det tagit "en längre tid" innan socialtjänsten i den placerande kommunen först tog kontakt med förskolan angående flickans situation. 

Av anmälan framgår också att förskolan var orolig över flickans matsituation. Hon blev enligt skrivelsen ledsen när hon inte fick äta mer än två portioner. "I matsalen plockade hon mat från golvet eller ibland från papperskorgen", står det i anmälan.

Det framgår även av andra förhör att socialtjänstpersonal varit oroliga för flickan redan innan förskolan slog larm. UNT har sökt ansvariga i den kommun som placerade flickan i familjehemmet i Uppsala. 

 Uppsala kommun har anlitat paret som jourhem. En socialsekreterare berättar i förhören att familjen bedömdes fungera mycket väl, men bedömningen ändrades när det framkom att en placerad tonåring lämnats ensam i hemmet i nästan fyra veckor medan familjehemsföräldrarna var på semester. En släkting bodde med flickan, men denne var inte utredd och godkänd av socialtjänsten. Vid ett tillfälle under perioden ska ett 20-tal ungdomar haft fest i bostaden. Efter händelsen sade Uppsala kommun upp familjen som jourhem. 

Förhören visar också att flera läkare slår fast att flickan drabbats av refeeding syndrome och utesluter andra medicinska förklaringar till hennes tillstånd. I höstas, strax innan flickan fyllde fyra år i familjehemmet, vände hennes viktkurva ned. På drygt två månader minskade hon över två kilo i vikt. Kurvan gick sedan aningen uppåt men sjönk igen. I april vägde flickan 13,3 kilo. "Där har vi en långvarig svält, helt enkelt", säger en specialistläkare i barnmedicin om flickans viktutveckling.

Tar emot barn i hemmet

Barn kan placeras i familjehem när deras biologiska föräldrar inte kan ge dem en bra omsorg, exempelvis på grund av missbruk, psykisk ohälsa eller konflikter. Barnet bor hos familjehemmet under kortare eller längre tid, ibland under hela uppväxten. 

Minst en av de vuxna i familjehemmet ska finnas tillgängligt för barnet på heltid. Det är socialtjänsten i den kommun som placerat barnet som ansvarar för kontroll och betalar ut ekonomisk ersättning till familjehemmet. 

Källa: Uppsala kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!