(S) nöjda med flyktingåret

Uppsala kommun stod inför en tuff utmaning när antalet nyanlända ökade kraftigt hösten 2015. Nu ser Erik Pelling (S) tillbaka på 2016 med stolthet.

Erik Pelling (S).

Erik Pelling (S).

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-12-28 10:05

I början av 2016 befann sig nära 4 000 asylsökande och nyanlända personer i Uppsala, många av dem barn och ungdomar. Det stora flyktingmottagandet hösten desförinnan innebar en ansträngd situation för Uppsala kommun.

– Som ansvarigt kommunalråd var jag väldigt pressad. Det var en jobbig tid och det kändes stundtals som att det var större än vi mäktade med, säger Erik Pelling (S) som ansvarar för kommunens flyktingmottagande.

I februari antogs en kommunal handlingsplan och under året har en rad insatser genomförts i samverkan med ansvariga myndigheter, organisationer och ideella krafter. Ett arbete man anser sig vara nöjd med.

– Jag känner mig riktigt stolt över det vi lyckats åstadkomma. Inför året upplevde många att det saknades samordning. Ny har vi genomfört planen och har under 2016 gjort en enorm förflyttning, säger Erik Pelling.

Han syftar bland annat på det arbete som gjorts för att få ut nyanlända i arbete, för att korta köerna till skolan och stötta initiativ från civilsamhället.

En av de största utmaningarna som Uppsala stod inför var att snabbt hitta bostäder till ett stort antal personer. I enlighet med den nya bosättningslagen anvisades 616 personer till kommunen vars boendesituation löstes.

– Av de fyra storstäderna är Uppsala den stad som har klarat den utmaningen bäst, trots vår bostadsbrist. Men den långsiktiga lösningen är att bygga, säger Erik Pelling som nästa år förbereder sig på att ta emot 703 personer.

Hur kommunen tänker lösa bostadsfrågan under de kommande åren har genererat en del debatt. Bland annat gör Uppsalahems nya ägardirektiv att 270 lägenheter viks till nyanlända. Och närmare 20 miljoner kronor har avsatts för att köpa in bostadsrätter som ska hyras ut till personer i den två år långa etableringsfasen.

– Det här är en hjälp på vägen och inga livstidskontrakt. Vi är skyldiga enligt lagen men det är också det enda rimliga. Om de här nya Uppsalaborna ska ha en chans måste de ha någonstans att bo, säger Erik Pelling.

I Uppsala befinner sig fortfarande kring 4 000 personer i gruppen nyanlända och asylsökande.

– Vi har skaffat oss väldigt bra förutsättningar att kraftsamla kring. Vill man så kan man väldigt mycket vilket vi visat. Vi har haft flera tusen medarbetare som engagerat sig på olika sätt, säger Anders Fridborg, kommunal samordnare av flyktingfrågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!