Sedan den 1 mars i år gäller bosättningslagen. Den innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända och hjälpa dem att hitta någonstans att bo. Uppsala kommun måste därmed se till att 1 319 nyanlända får en bostad under 2016 och 2017.
– Det har gått bra men det har varit utmanande på många sätt. Det är en ganska stor grupp att ta hand om men hittills har vi lyckats väl och vi kommer att klara vårt åtagande i år. Men vi ser att vi behöver komplettera med fler åtgärder för framtiden, säger Anders Fridborg, samordnare för flyktingfrågor vid Uppsala kommun.
En av dessa åtgärder är att vända sig till privatpersoner. Genom den nya kampanjen "Hjärterum" hoppas kommunen att allmänheten ska bidra med bostäder för att hjälpa de nyanlända.
– Det kan vara en uthyrningsdel i en lägenhet, ett fritidshus, en gäststuga eller ett Attefallshus. Kommunen går in och hyr bostaden för att sedan hyra ut den till en nyanländ, säger Anders Fridborg.
För den som är intresserad av att hyra ut så kan man registrera sitt uthyrningsobjekt på kommunens hemsida.
– Jag tror att det finns ett stort intresse hos Uppsalaborna. Det här är en chans till en extra inkomst och dessutom hjälper man till i integrationsarbetet och bidrar till att dessa människor blir en del av samhället, säger Erik Pelling (S), kommunalråd.
Kommunen ordnar tillfälliga boenden åt nyanlända under etableringsfasen – det vill säga i två år. Förutom privatuthyrningsinitiativet så ska nya ägardirektiv till Uppsalahem frigöra lägenheter till nyanlända. Närmare bestämt 270 stycken under 2017 och 2018. Detta i kombination med tidigare initiativ som till exempel inhyrning av vandrarhem ska lösa situationen.
– Alla dessa bitar tillsammans gör att vi har väldigt goda chanser att klara av det här betinget – både i år och nästa år. Uppsala hör till en av de kommuner som ska ta emot flest nyanlända och det är ett stort ansvar, säger Erik Pelling.
När etableringsfasen är över så ska nyanlända lösa sin bostadssituation på egen hand. Därför uppmanas de att ställa sig i bostadskö.
– Det är viktigt att poängtera att vi inte glömmer att det finns andra grupper i samhället som också är i stort behov av en bostad. Därför är vi fast beslutna att öka intensiteten och bygga 3 000 nya bostäder per år, säger Erik Pelling.