– Det blir en bra affär för kommunen, säger kommunalrådet Erik Pelling, (S).
Till följd av en tvingande lag från i våras ska Uppsala kommun i år ta emot 616 nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd, men det går trögt att få fram bostäder. Därför ska kommunen i en första omgång köpa in åtta bostadsrätter för 11 miljoner kronor. I en andra omgång kan det bli frågan om att investera ytterligare 9 miljoner för samma ändamål.
Flyktingarna ska få hyra bostadsrätterna under ett par år från det de flyttar till Uppsala. Tanken är att de sedan ska flytta ut från lägenheterna för att ge plats åt andra behövande eller för att kommunen ska sälja bostäderna.
Detta enligt ett förslag som ska tas upp i kommunstyrelsen inom kort. Förslaget har stöd av en bred politisk majoritet och lär därmed gå igenom.
Kommunalrådet Erik Pelling (S) anser att det blir en bra investering för kommunen.
– Historiskt sett har bostadsrätter i Uppsala stigit i värde och kommunerna kan troligen sälja dem med vinst. Dessutom kommer hyran att betalas av flyktingarna genom den statliga etableringsersättningen, framhåller Erik Pelling.
– Genom en tvingande lagstiftning måste kommunen ta emot de här personerna och då behöver de någonstans att bo. Det handlar om personer som inte haft möjlighet att ställa sig i bostadskön och därför har stödbehov i början. Det ligger i allas intresse att de kan etablera sig och komma i arbete så fort som möjligt.
Erik Pelling betonar även att det snabbt kommer att ställas krav på flyktingarna att på sikt ordna något annat boende på egen hand.
Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt stöder förslaget att köpa in bostadsrätterna.
– Det är en betydligt billigare boendelösning än hotell och vandrarhem och blir ett effektivt sätt att få ner kostnaderna.
De totalt 20 miljoner kronor som kan komma att investeras i bostadsrätter ska enligt förslaget tas bland annat från en pott för markinköp där det i år blivit överskott.
När förslaget om inköp av bostadsrätter åt flyktingar behandlades av kommunstyrelsens arbetsutskott under tisdagen reserverade sig Liberalerna.
– Det går inte att skriva bort besittningsskyddet under så lång tid som andrahandsuthyrningen kommer att pågå vilket gör att flyktingarna kan bo kvar där väldigt länge, säger Mohamad Hassan (L).
Men enligt Erik Pelling har kommunens jurister meddelat att besittningsskyddet visst går att avtala bort.
Hyreslagen tillåter att parterna avtalar bort besittningsskyddet, uppger Anna Hallberg, jurist vid Hyresgästföreningen i Uppsala.
– Men det finns bestämmelser som reglerar hur det ska gå till. I det aktuella fallet måste överenskommelsen om besittningsskyddsavståendet troligtvis godkännas av hyresnämnden, säger hon.