I våras varnade regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler för följderna om man inte lyckades lösa personalkrisen på Akademiska sjukhuset inför sommaren. En konsekvens var att tiotals patienter med cancer kunde avlida till följd av att de inte hunnit opereras i tid. Prognosen då pekade på att endast 376 vårdplatser skulle kunna hållas öppna under sommaren.
Nu blev det inte riktigt så illa som man befarade. Antalet vårdplatser förändras från dag till dag. När UNT begärde ut uppgifter om antalet öppna vårdplatser den sista veckan i juni och den första veckan i juli var siffran ungefär 400. Det är dock ungefär 35 färre än vid samma tidpunkter 2021, en sommar som då gick till historien som en av de värsta någonsin på Akademiska sjukhuset. Stor uppmärksamhet blev det när sjukhuset försåg patienter som vårdades i korridorer och undersökningsrum med grytlock i stället för larmknappar för att kunna påkalla personalens uppmärksamhet.
Även i år har det kommit rapporter till Inspektionen för vård och omsorg om personalkris, orimliga väntetider och bristande patientsäkerhet.
Anders Toll (S), ordförande för regionens revisorer, säger nu att revisorerna har beställt en granskning av hur akutsjukvården har kunnat upprätthållas under sommaren.
– Vi såg inför sommaren att man kunde förvänta sig problem. Därför vill vi titta på vad man hade för beredskap, om det var saker som inte fungerade och vad det kostade, säger Anders Toll.