Som läget ser ut kan Akademiska sjukhuset bara hålla 376 vårdplatser öppna i sommar. Det är 74 färre än förra sommaren, och kan leda till drastiska konsekvenser, enligt en rapport som läggs fram för politikerna på tisdag.
Om man inte lyckas lösa problemen kommer operationskapaciteten för planerad kirurgi att vara 10 procent av den normala under sommaren. Det leder i sin tur till att redan långa väntetider för flera allvarliga cancerformer kommer att öka ytterligare.
I förlängningen räknar man med att cancern hos ett tiotal patienter då kan ha blivit så allvarlig att den inte längre går att behandla.
– Det är en helt oacceptabel situation som inte får uppstå. Patienter ska inte skadas till följd av brist på vårdplatser, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Han säger samtidigt att det ofta brukar se värre ut under våren än vad det sedan faktiskt blir under sommaren. Det finns dock flera tecken som indikerar att situationen är sämre i år än den var i fjol vid samma tid.
– Bemanningsläget var sämre redan i december. Vi kan nu också se att sjukskrivningstalen är högre. Jag tror att det är en effekt av att många är rejält uttröttade av vad de gått igenom under pandemin. Det tar ut sin rätt nu.
För att undvika de allvarliga konsekvenserna presenteras ett paket med åtgärder. Ersättningen för personal som flyttar en semestervecka under vecka 27 till 32 till en annan del av året höjs till 20 000 kronor. Övertidsersättningen höjs. Administrativ personal med vårdutbildning flyttas till vården. Och anestesiläkare kan få förhöjd jourersättning.
Innebär det här att du också kan gå tillbaka och jobba i vården i sommar?
– Jag kan absolut tänka mig det. Jag tycker om och saknar arbetet i vården. Sen får man se var jag gör mest nytta. Ibland behövs även en chef för att ta nödvändiga beslut, säger Mikael Köhler.
Hur tror du chanserna är att ni klarar att lösa det här?
– De tror jag är goda. Jag tror att vi vinner på att vara transparenta med våra bekymmer i den här situationen. Det gör att fler blir medvetna om situationen och kraftsamlar för att lösa problemen.
Finns det ett inslag av alarmism för att öka anslagen till vården?
– Det kan jag ärligt säga att det är inte fråga om det. I min värld är det heller inte pengarna som är problemet utan tillgången till kompetent personal, säger Mikael Köhler.