– Det är klart att man blir bekymrad. Uppenbarligen har reglerna inte följts. Kommunen har inte behandlat alla likvärdigt.
Så kommenterar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) det som avslöjats i UNT:s artiklar om hur Studenternas IP använts och hur elitklubben för flickor och damer, IK Uppsala, kunnat runda kommunens regelverk och fått betydligt mer träningstimmar än de haft rätt till.
Det var idrott- och fritidsnämndens ordförande Karolin Lundström (V) som bedömde att kommunledningen skulle informeras. Själv fick hon i februari veta om de misstänkta felaktigheterna av idrottschefen Magnus Jansson. Då var ännu mycket oklart.
Sedan dess har förvaltningen gjort ett stort arbete med att gå till botten med de andra klubbarnas misstankar, säger hon.
– Jag är väldigt stolt över hur förvaltningen tagit det här på största allvar och klarlagt vad som gått fel så att vi kan bygga tillbaka tilliten, gentemot kommunen och mellan klubbarna, säger Karolin Lundström.
Men Uppsalas fotbollsallians slog ju larm redan 2022 om felaktigheter runt Studenternas. Då gällde det Dalkurds FF.
– Ja. Men man har tidigare inte haft klart för sig precis vad som varit fel.
Är det föreningarnas ansvar att bevisa det?
– Nej. Vi som kommun behöver bli bättre här.
Karolin Lundström säger att det inte är hennes "filosofi att skuldbelägga" och ifrågasätter att det som skett är fusk och att det funnits uppsåt.
UNT har kunnat berätta att IK Uppsala uppgett saker i närvarorapporteringen vid träningar som inte stämmer med vad de bokat hos kommunen. De har alltså fått ekonomiskt bidrag för något som kommunen å sin sida inte fått betalt för i form av hyra.
Är inte det fusk?
– Visst, det är en fråga om moral och om tillit.
Ska ni ta reda på hur mycket pengar ni inte fått in?
– Absolut. Det här är pengar som kunnat gå till annat, som högre jämställdhetsbidrag, som IK Uppsala får, säger Karolin Lundström.
I slutet av april informerade hon övriga politiker i nämnden. Det var alldeles för sent och informationen var alldeles för tom på fakta, menar Tilde Lind (C). Hon är mycket kritisk till kommunens hantering och menar att ansvar har ramlat mellan de kommunala stolarna hos arenabolaget respektive idrottsförvaltningen.
– Det är otroligt upprörande. Och det som vi sedan kunna läsa i UNT:s rapportering är inget annat än beklämmande. Att föreningar ska behöva gå så långt att de själva måste samla bevis för felaktigheter man larmat kommunen om visar på den bristande dialog som kommunen har med föreningarna, säger hon.
Vad har gått fel?
– Grunden är att idrott och fritid inte är tillräckligt prioriterat av det politiska styret. Som UNT skriver har Vaksala SK 100 ungdomar på kö, men kommunen klarar inte av att se till att finns anläggningar. Det är ett underbetyg.
UNT har också rapporterat om kaos i faktureringarna av IK Uppsalas, Sirius och Dalkurds matcher på Studenternas. En rad matcher har exempelvis aldrig blivit betalda. Allvarligt, menar Tilde Lind.
– Det är inte blåbärsfotboll, utan elitlag i det som utsetts till Sveriges bästa idrottskommun. Det är skrattretande. Jag hoppas att det här granskas ända från nya Studenternas start.
Hon tänker ta frågorna till kommunfullmäktige.
– Vi vill få fram alla fakta på bordet.
Vice ordförande i idrotts- och fritidsnämnden är Madeleine Andersson, (M). Hon arbetar till vardags som idrottskonsulent på Riksidrottsförbundet och förstår upprördheten.
– Idrottens värdegrund är rent spel. Nu behöver det politiska styret gå till botten med det här, säger hon.
Ett skäl till att kommunen måste agera grundligt är att tjejer i olika klubbar inte ska drabbas och ställas mot varandra.
– Jag är orolig för dem. Vi behöver varenda fotbollstjej, de ska kunna fortsätta mot sin dröm. Nu måste alla inblandade samla sig, fokusera på sakfrågorna och säga att det här är skitdåligt hanterat.
I kommentarerna efter UNT:s avslöjande har några ifrågasatt hur stor frågan egentligen är. Såhär säger Madeleine Andersson om det:
– Det har absolut inte gjorts en höna av en fjäder här. Jag förstår de föreningsaktiva som känt att de måste agera själva för att bevisa orättvisorna. Har vi inte rent spel, då orkar inte föreningarna.
Fakturakaoset är en annan sak som Madeleine Andersson reagerar på.
– Kommunen ska stå för rutiner och ordning. Med det som nu framkommit blir jag orolig: vad är det mer som inte fungerar?