Även om kommunen forcerat planeringsarbetet för skolan så beräknas de första eleverna ta plats i skolbänken först höstterminen 2024. Då har det gått sex år sedan den anlagda branden på hösten 2018 som totalförstörde större delen av Gottsundaskolan.
Nu har byggnadsnämnden beslutat att skolplanerna i höst går ut på en sista remissomgång. Utbyggnaden planeras ske i två etapper, där en ny skola för 720 elever i årskurs 6-9 byggs först, ungefär på platsen för dagens boulehall, som föreslås rivas. På sikt finns möjlighet att bygga ut Treklangens skola eller bygga nytt för ytterligare 630 elever från förskoleklass till årskurs 5. En gångbro mellan skolorna finns med i planerna.
Kritiska röster har varnat för en skolkoloss i upp till fem våningar som varken kommer att motverka segregation eller gynna elevernas studieresultat. Kommunen pekar på det stora behovet av skolplatser i en växande stadsdel och att skolan blir uppdelad i så kallade hemvister – egna mindre enheter i skolan. Två nya idrottshallar ingår i planerna. Ett tidigare förslag om att placera en av dem friliggande i den södra delen av området har strukits. Hallen föreslås nu i stället byggas samman med skolan i Treklangen-etappen.
Runt hörnet väntar en ännu större omvandling kring centrum. På lång sikt – till år 2050 – är målet upp emot 7 000 nya bostäder i Gottsunda-Valsätra. I ett första steg startar nu detaljplaneringen för omkring 2 650 bostäder och 25 000 kvadratmeter butiker, arbetsplatser och andra verksamheter i ett område runt centrumbyggnaden och de närmaste delarna av Musikvägen, Hugo Alfvéns väg och Gottsunda allé.
Dagens "funktionsseparerade modernistiska miljöer" ska ersättas av en blandning av byggnader och verksamheter som ger fler möten mellan människor, enligt direktiven för planarbetet. Bilen ska i framtiden ta mindre plats i området bland annat genom den planerade spårvagnslinjen via Gottsunda allé.
I flera nybyggda områden har det varit svårt att fylla lokaler med verksamhet. Hur ska det lyckas i det här fallet?
– Det är viktigt med butiker och handel men jag ser också att man bör fylla lokalerna med andra funktioner, som föreningsverksamhet och annat, säger byggnadsnämndens ordförande Ylva Stadell (S).
På ritbordet finns också en öppning av Gottsunda centrum för tvärpassage och en upprustning av byggnadens baksida till ett "attraktivt och tryggt stråk". Ytterligare längre österut finns planer på att räta ut Elfrida Andrées väg och ge plats för bostäder, förskolor och annat. På längre sikt finns planer på att riva södra delen av dagens centrumbyggnad, med bland annat simhall, som ersätts med nya byggnader. Enligt Ylva Stadell är det emellertid en självklarhet att Gottsunda även i framtiden ska ha en simhall.
Moderaternas kommunalråd Therez Almerfors hade önskat att en utbyggnad på dagens p-platser och p-garage vid Bandstolsvägen flyttats fram i tidsplaneringen och ville prioritera äganderätter och bostadsrätter i området, men utan att få gehör för sina krav i nämnden:
– I dag är det främst hyresrätter i området. Man behöver prioritera en variation i upplåtelseformer, säger hon.
Om tidsplanerna håller kan de första förslagen till detaljplaner gå ut på samråd mot slutet av 2021.