Planeringen har pågått i flera år och ska nu resultera i de första riktlinjerna för stadsdelens utveckling de närmaste 40 åren. Klart är att utvecklingen i Gottsunda-Valsätraområdet väcker engagemang. Cirka 200 svar har lämnats till kommunen under tiden förslaget till planprogram varit på samråd. Nu får politiker och planerare fundera över vilka justeringar som behövs innan de mer detaljerade planerna tar form.
Dagens Gottsunda- och Valsätrabor både välkomnar och förskräcks av planerna, att döma av svaren. Många pekar på behovet av ansiktslyftning runt centrum och i kvarteren från miljonprogrammet och uppskattar att kommunen tycks redo för krafttag, efter många försök att höja områdets attraktivitet. Men flera bostadsföreningar varnar också för att de nya husen byggs för högt och för tätt inpå befintliga lägre bostadshus. Det leder till färre grönytor, ökad insyn och mörka kvarter som i själva verket ökar otryggheten, enligt remissvaren. Upprustning och utbyggnad längs Hugo Alfvéns väg - Bandstolsvägen och nybyggda Gottsunda allé får mer positivt mottagande.
LÄS MER: Gottsunda ska byggas ut kraftigt
Flera remissvar pekar på behovet av blandade boendeformer. Uppsalahem, som i dag har drygt 2 000 hyreslägenheter i området, efterlyser fortsatt nyproduktion av hyresbostäder men också en blandning av standard och byggnadsår för att få variation i beståndet och rörelse i flyttkedjorna. Bolaget varnar också för att höga krav på arkitekturen och speciell utformning av husen driver upp kostnaderna. Det behövs även billigare nya lägenheter, enligt Uppsalahem.
Flera instanser befarar att kommunen har för höga mål när det gäller att få fler butiker i området. Många av de nya husen föreslås ha lokaler för olika verksamheter i bottenplan, men flera remissinstanser vill i stället koncentrera butiker och verksamheter till färre platser. Kommunens eget fastighetsbolag, UKFAB, som äger Gottsunda centrum, är skarpast i kritiken och anser att panförslaget helt glömt bort de traditionella butikernas osäkra framtid och den stora omvandlingen av inköpsmönster. Bolaget påminner om att vart tredje inköp sker på nätet inom sju år, enligt handelns egna utredningar. "Risken att det inte går att hitta verksamheter som skapar önskade aktiva bottenvåningar är påtaglig, lika påtaglig som risken att Gottsunda centrum helt töms på butiker på grund av felaktigt tänkta strukturer", skriver bolaget i sitt svar.
Anders B Lundh, VD för UKFAB, säger att det är oerhört positivt med en utveckling av stadsdelen, men efterlyser en ordentlig utredning av handelns roll:
– Det finns förstås en risk om man ökar handelsytan i Gottsunda med femtio eller kanske hundra procent, samtidigt som allt mer handel sker på nätet. Då kanske man i själva verket behöver minska handelsytorna, säger han.
Anders B Lundh har goda förhoppningar om att frågan blir aktuell när planeringen nu ska gå vidare:
– Jag har redan fått positiva signaler om att kommunen kommer att lyssna på våra synpunkter och att det kommer en handelsutredning, säger han.
Fastighetsbolaget och en av de större handlarna i centrum vill också behålla parkeringsplatser nära centrum för att dra kunder. Utbyggnadsförslaget föreslår i stället större p-hus och så kallade mobilitetshus på utvalda platser, för parkering och service.