Gottsundaskolan lägger kaosartat år bakom sig

Ett år som har präglats av sorg och svårigheter – men också av glädje, gemenskap och styrka. När Gottsundaskolan har sommaravslutning blickar de tillbaka på branden som i oktober ödelade skolan.

12 juni 2019 16:23

När elever och personal samlas i Gottsunda kyrka för skolavslutning är stämningen upprymd och bänkraderna fullsatta. Elisabeth Viksten Eriksson, rektor på Gottsundaskolan, håller tal och minns tillbaka på det kaosartade året som varit.

– Efter branden visade det sig hur många det var som brydde sig om oss, hur många det var som ville hjälpa till. Minns ni hur många kärleksmeddelanden och hjärtan det satt på stängslet dagen efter? Tillsammans är vi starka, konstaterar hon till ljudet av applåder. Det var mycket som gick förlorat den där natten i oktober förra året. Två av Gottsundaskolans tre byggnader totalförstördes i den anlagda branden. Den tredje skadades av rök och vatten, och plötsligt stod 485 elever och deras lärare utan skola. Det blev ett utmanande läsår där elever varje dag fick bussas till lånade lokaler för att kunna bedriva undervisningen. Men nu är året äntligen till ända och det är dags för sommarlov. Isabell Rällskog är en av dem som slutar nian och därmed lämnar Gottsundaskolan bakom sig.

– Det känns jätteskönt, det är en stor befrielse. Det har varit ett riktigt tufft år. Vi fick ha längre dagar för att hinna med allt, säger hon.

Isabell Rällskog berättar att hon reagerade på branden med panik och att hon funderade på att byta skola, eftersom hon inte visste hur det skulle gå med studierna.

– Jag tror att branden gjorde så att mina betyg sänktes, eftersom det var så stressigt med de nationella proven. Men jag upplever också att vi fick bättre sammanhållning på skolan. Nu ska jag ta nya tag och tagga för gymnasiet. Det ska bli skönt att kunna släppa branden.

Jonas Almassi har precis slutat åttan. Även han berättar att det har varit ett svårt och tufft år.

– Branden kom som en chock för oss alla. Men vi sa bara: "nu satsar vi" och fortsatte ändå. Det har gjort oss starkare och skulle det hända något liknande igen vet vi vad vi ska göra. Efter det här känns det som att vi kan fixa vad som helst.

Under avslutningen delas stipendier ut till de elever som på olika sätt har utmärkt sig lite extra under året. Eleverna bjuder på sång och musik, på både orgel och piano, och ceremonin avslutas med att personal och elever uppträder med dans innan det är dags att dela ut årets betyg.

När kyrkan tömts på sommarlovstörstande ungdomar berättar rektor Elisabeth Viksten Eriksson att det var en känslosam avslutning.

– Det har varit ett jobbigt år, men ett år med så mycket kärlek och stöd. Det var fint att se niorna sluta, och att se hur nära de har kommit sina lärare. Personalen på den här skolan är verkligen målmedveten och uthållig och de har hjälpt eleverna att växa så mycket.

Elisabeth Viksten Eriksson berättar att skolan har lärt sig mycket av året som gått. Hon gläds över den kraft som både personal och elever har visat.

– Det har varit mycket extra arrangemang eftersom undervisningslokalerna har varit så utspridda. En av svårigheterna har varit att inte kunna ha den kommunikation med lärarna som man så enkelt får när alla är samlade på samma ställe. Men det har funnits en otrolig kraft och flexibilitet hos alla, säger hon och fortsätter:

– Vi är alla jätteglada att få avsluta det här året och lägga det bakom oss. Jag känner en stor stolthet över både personal och elever.

Branden i Gottsundaskolan

Natten till den 8 oktober anlade två unga flickor en brand i Gottsundaskolan. Två av tre byggnader brann ner till grunden, den tredje blev rök- och vattenskadad.

En förundersökning om grov mordbrand inleddes, men eftersom flickorna var under 15 år vid brottstillfället kan de inte dömas för brott. Däremot kommer de att bli skadeståndsskyldiga.

Planen är att en ny skola ska stå färdig i Gottsunda till höstterminen 2024. Redan i höst kommer eleverna få en ny, provisorisk modulskola.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Caroline Axelsson