Frågan om ett kök på Akademiska sjukhuset där sjukhusmaten tillagas har varit en politisk stridsfråga ända sedan 2010. Då stängdes det gamla köket, som var i dåligt skick, och sjukhusmaten började skickas från Västerås, enligt en så kallad cook and chill-metod.
Det parti som hårdast drivit frågan om att det ska byggas ett kök på Akademiskas område är Miljöpartiet. Och nu lanseras ett nytt förslag för att rädda planerna.
Förslaget som landar på politikernas bord i veckan innebär att man ska utreda möjligheterna för att bygga ett kök utanför sjukhusområdet. Förhoppningen är att det ska bli billigare än det tidigare förslaget, som även inrymde ett konferenscenter, personalmatsal samt studieplatser.
– Den nya utredningen får visa vad kostnaden blir för ett nytt kök. Men vi förväntar oss att det ska bli en lägre kostnad än det tidigare förslaget, säger Hans Wennberg (MP), regionråd.
Hur ska man lösa behovet av personalmatsal, konferenslokaler och studieplatser?
– Just vad man behöver för kompletterande lokaler på Akademiskas område får man titta på i den större utredning som ska göras av sjukhusets lokalbehov.
Är inte risken stor att det totalt sett blir dyrare om man ska bygga olika hus för konferenslokaler och kök än om de läggs i samma byggnad?
– Så skulle man kunna resonera. Men man ska inte ställa de olika behoven mot varandra och vad kostnaden blir får de olika utredningarna visa, säger Hans Wennberg.
Hur ser du på tidsperspektivet?
– Jag hoppas att vi kan ta beslut under den här mandatperioden. Det är en viktig fråga både för krisberedskapen och möjligheten att bestämma över maten, säger Hans Wennberg.
Det tidigare beslutet från 2018 att bygga ett nytt produktionskök på sjukhusområdet pausades i november 2022 sedan det enda anbudet som kom in i upphandlingen av bygget låg 170 miljoner över den beslutade budgeten.
I samband med maktskiftet i februari lade Moderaterna fram ett förslag om att helt skrota planerna på ett nytt kök.
Emilie Orring (M) är fortsatt kritisk till planerna.
– Jag tycker att vi ska fortsätta samarbetet med Västmanland som fungerar bra och jag ser ingen anledning att bygga ett produktionskök någon annanstans. Arbetet styrs av en gemensam kostnämnd där Region Uppsala också har inflytande. Däremot behövs en personalmatsal på Ackis område, och det behöver man fortsatt titta på, säger hon.