Förslag att skrota köket vid Akademiska

Den tillträdande majoriteten i regionen får en het politisk potatis på sitt bord inför maktskiftet. Till regionstyrelsen skickar Emilie Orring (M) ett ärende om att avbryta arbetet med ett tillagningskök vid Akademiska sjukhuset.

Helena Proos säger att den nya majoriteten ska diskutera frågan om sjukhusköket innan de bestämmer sig för hur de går vidare.

Helena Proos säger att den nya majoriteten ska diskutera frågan om sjukhusköket innan de bestämmer sig för hur de går vidare.

Foto: Johan Heimer

Uppsala2024-02-08 11:30

Produktionsköket vid Akademiska sjukhuset har varit en följetong ända sedan 2010, när sjukhuset började servera mat som lagats i Västerås och sedan värmts upp på sjukhuset innan den serverats.

Efter politisk strid och flera utredningar beslutade den då rödgröna majoriteten i augusti 2018 att det ska byggas ett nytt produktionskök på sjukhusområdet för att patienterna åter ska få mat lagad i Uppsala.

Men problemen har fortsatt. I november 2022 beslutade fastighets- och servicenämnden att pausa projektet. I den upphandling av bygget som gjorts kom det bara in ett anbud. Det låg skyhögt över den budget som fullmäktige beslutat om.

undefined
Emilie Orring (M) säger att det inte behövs något produktionskök på Akademiska sjukhusets område.

Nu har Emilie Orring (M), avgående ordförande i regionstyrelsen, lagt ett ärende till arbetsutskottets sista möte innan fullmäktige väntas bekräfta maktskiftet i regionen. Hon föreslår att projektet med köket läggs ner helt. I stället ska regionen enligt förslaget ta fram en ny förstudie för personalmatsal, restaurang och kafé.

– Det behövs inget nytt matpalats på Akademiska sjukhuset. Vi ser inget behov av ett produktionskök. Vi har haft frågan uppe förut för diskussion, och då blev det tydligt att det bara är Miljöpartiet som tyckte att det var en bra lösning, säger Emilie Orring.

Helena Proos (S), som väntas ta över som ny ordförande i regionstyrelsen, säger att hon är förvånad över att ärendet kommer upp för beslut nu.

– Vi hade ett ärende med köket uppe för två veckor sedan eftersom det fanns nya fakta i frågan som vi förväntades säga ja eller nej till på sittande möte. Men jag anser att vi behöver ett bättre underlag än en powerpoint för att fatta beslut. Det hade varit smakfullt om hon pratat med oss först när det är tydligt att vi ska ta över, säger Helena Proos.

undefined
Helena Proos säger att den nya majoriteten ska diskutera frågan om sjukhusköket innan de bestämmer sig för hur de går vidare.

Hur kommer ni att rösta i sakfrågan på tisdag?

– Jag tycker det är viktigt att vi bygger besluten på fakta och vi ska titta på dem. Vi får diskutera frågan i den nya majoriteten innan vi kan bestämma hur vi ska rösta.

Det här är en lång följetong, ni måste ha haft frågan uppe när ni förhandlade om den nya majoriteten?

– Vi har en överenskommelse som innebär att det är viktigt att det finns en personalmatsal och att det ska finnas tillgång till varm mat. Frågan måste avgöras i en helhet med alla nybyggnader som planeras på sjukhusområdet. Så det gäller att samla fakta innan vi sätter ner foten, säger Helena Proos.

undefined
Hans Wennberg (MP) säger att hans uppfattning är att det ska lagas varm mat på sjukhusområdet.

Hans Wennberg (MP), vars parti hårdast drivit frågan om köket vid Akademiska, säger att formuleringen i den nya majoritetens överenskommelse om "att det ska finnas tillgång till varm mat" ska tolkas som att maten ska lagas på sjukhusområdet.

– Det finns patientgrupper som har särskilda krav på kosten där det inte fungerar med cook and chill-metoden, säger han.

Hur får de patienterna mat i dag, menar du att det inte fungerar med dagens system?

– Jag har inte den detaljkunskapen. Vår ingång är att det ska tillagas varm mat på Akademiska sjukhuset. I vilken form och i vilken byggnad måste vi titta närmare på.

Tillagningsköket är pausat för att anbudet som kom in låg högt över budgeten. Hur mycket får ett tillagningskök kosta?

– Jag kan inte sätta en prislapp. Det ingår i hela paketet med tillkommande byggnader på sjukhusområdet. Det måste avgöras tillsammans med allt annat, säger Hans Wennberg.

Detta har hänt

I januari 2010 slutade Akademiska sjukhuset att laga maten till patienterna på sjukhusområdet. I stället körs maten från sjukhuset i Västerås, där den kyls ner efter tillagningen. Det gamla produktionsköket stängdes för att det var i dåligt skick.

Ett beslut om inleda arbetet med ett nytt produktionskök fattades 2013. Kostnaden beräknades då till 72 miljoner kronor.

Efter flera år av utredningar beslutade fullmäktige i augusti 2018 att bygga ett nytt produktionskök, som utökats till att även innehålla ett konferenscenter och studieplatser. Budgeten för bygget sattes till 286 miljoner kronor. 

I november 2022 pausades arbetet med produktionsköket. Det enda anbudet om att bygga köket som kommit in låg 170 miljoner över budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!