Redan i fjol slog rektorer i Uppsala larm: de hinner inte lära barnen vad de är skyldiga enligt lag eftersom de inte har råd att anställa tillräckligt många lärare.
Och i höst blir det ännu sämre.
En rundfrågning som UNT gjort bland rektorer i Uppsalas grundskolor visar att många kommer att behöva skära ner på personal.
– Det är resurser kring elever som behöver extra stöd som minskar. Det är mycket frustrerande. Men jag kan inte ta bort lärare från helklassundervisningen, säger Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan i Uppsala.
I senaste budgeten höjdes skolpengen – alltså den ersättning per elev som skolorna får – med 6,6 procent. Men i realiteten blir det ingen ökning. Dels för att kostnaderna för hyror och mat ökar ännu mer. Dels för att tillfälliga statsbidrag som skolorna tidigare fått försvinner. Kontentan: skolorna kommer tvingas lägga en ännu mindre del av budgeten på undervisning.
På Tunabergsskolan tar man i höst bort en elevassistent, en specialpedagog och en speciallärare i matte.
– Pengarna räcker tyvärr inte till. Vi kommer inte att kunna ge lika många elever det stöd de behöver. Men först i september vet vi hur många elever som råkar illa ut, säger skolans rektor Lisa Landerhjelm.
Hon konstaterar att neddragningarna slår mot alla elever, inte bara de som behöver extra stöd.
– Lärarna kommer göra allt de kan, men de kommer ju att ha mindre tid för samtliga elever när antalet vuxna i skolan blir färre.
Överlag är det just resurslärare, elevassistenter och elevhälsa som skolorna främst drar ner på.
De flesta rektorer som UNT varit i kontakt med vill vara anonyma, för att inte oroa elever och föräldrar. Så här säger några av rektorerna:
"De tillfälligt anställda vi haft tas bort. Det rör sig främst om elevassistenter och extralärare."
"Det blir ett minskat stöd till de elever som har behov av stöd i klass och värdefulla halvklasser uteblir."
Flera rektorer uppger att de tvingas dra ner ännu mer på inköp av läroböcker och datorer.
En rektor undrar "varför kommunallagens krav på budget i balans alltid verkar trumfa skollagens krav om särskilt stöd, trygghet och studiero".
De skolor som inte måste dra ner på personal i höst är undantag, enligt Elisa Erikson på fackförbundet Sveriges lärare i Uppsala. Hon oroar sig över arbetsbelastningen för den personal som är kvar.
– Arbetet minskar ju inte, bara antalet personer som ska utföra det. Det drabbar både lärare och eleverna. När man drar ner på specialpedagoger som jobbar mot exempelvis hemmasittare finns risk att ingen annan hinner göra det jobbet.
Erik Ojala, grundskolechef, säger att det ännu inte finns någon sammanställning över hur många tjänster som försvinner i Uppsalas skolor.
– Det slår olika mot olika skolor. Det vi kan se är att vi på totalen inte behöver göra oss av med fast personal, utan omfördelar den. Däremot kan det vara så att en hel del tidsbegränsade anställningar upphör.
Tycker du att det är för lite lärare och extra stöd i Uppsalas skolor?
– Vi skulle gärna se fler speciallärare i de lägre åldrarna, för att kunna stärka elever i läsning och matte tidigare.
Är en budget i balans viktigare än skollagens krav?
– Vi har en dialog med rektorerna. Finns det enskilda elever som man upplever inte får det stöd som behövs får vi försöka omfördela resurser. Men vi måste ju förhålla oss till de ekonomiska ramar som är satta.