Under 2021 väckte Uppsala Akademiförvaltnings planer på avverkning i naturreservatet Hågdalen-Nåsten just väster om Uppsalas tätort, starka protester. Senare stoppades delar av planerna av Skogsstyrelsen.
Sedan dess har Naturskyddsföreningen fortsatt att inventera naturvärdena i reservatet. Nu presenterar de resultatet.
– Vi har hittat mycket mer gammelskog än vi kände till tidigare, skog med väldigt liten påverkan från människan och intakta ekosystem, säger Ingemar Södergren vid Naturskyddsföreningen i Uppsala.
Med "gammelskog" menar Naturskyddsföreningen skog med gamla träd, döda träd, en blandning av träd och med en stor mängd arter.
– Många av dem är arter som minskat drastiskt och som man inte hittar i produktionsskog, säger Ingemar Södergren.
UNT har i en serie artiklar nyligen beskrivit hård kritik mot Uppsala Akademiförvaltnings skogsbruksmetoder. Avkastningen går till Uppsala universitet, där en rad forskare skarpt ifrågsatt förvaltningens metoder med kalhyggesbruk.
Ingemar Södergren är orolig för Nåstenskogens framtid.
– Hotet mot skogen är överhängande. Uppsala Akademiförvaltning menar ju att all skog som inte är skyddad ska brukas och den här skogen är inte skyddad, säger han.
Att skogen ligger så nära Uppsalas tätort gör den unik, menar Naturskyddsföreningen. Nu lanserar de en kampanj där allmänheten uppmanas att skriva brev till Uppsala universitets rektor med kravet att skogen skyddas mot framtida avverkning.
– Ett formellt skydd är en fråga för Uppsala kommun men bygger på att Akademiförvaltningen går med på det, säger Ingemar Södergren.
Enligt Akademiförvaltningens skogschef Anders Söderström finns i dag inga skogliga åtgärder planerade inom naturreservatet.
Angående ett formellt skydd av skogen säger han att det finns ett reservatsbeslut och en skötselplan som Akademiförvaltningen "självklart följer".
– Om det skulle ändras är det främst en fråga för reservatsförvaltaren Uppsala kommun.
De höga naturvärdena har uppkommit under de 400 år stiftelserna ägt skogen, påpekar Anders Söderström.
– Som förvaltare vill vi inte avverka skogar med höga naturvärden. Vi vill inte utarma känsliga naturtyper, det ryms heller inte inom skogscertifieringen och inte tillåtet i lagstiftningen.