Det var i slutet av januari som Uppsala kommuns nya näringslivsråd hamnade i hetluften.
Rådet, där Stefan Hanna (UP) är ordförande, är tillsatt i syfte att vända den negativa utvecklingen av företagsklimatet i kommunen. När det bildades var tanken att alla kommunalråd, representanter från företag i kommunen samt tre näringslivsorganisationer (Svenskt Näringsliv, Handelskammaren samt Företagarna Uppsala) skulle vara permanenta ledamöter.
Men först kritiserades förslagen på de tolv företagarna, eftersom tio av dem var män. Därefter valde näringslivsorganisationerna att hoppa av rådet. De var kritiska till hur rådet bildats och menade att det hela forcerats och att de borde ha involverats tidigare. Politikernas svar blev att backa bandet och göra en översyn av näringslivsrådets föreskrifter, med förhoppning om att organisationerna skulle komma tillbaka.
Nu meddelar alla tre näringslivsorganisationer att de står fast vid sitt beslut: de kommer inte att delta.
– Som regionchef för Svenskt Näringsliv ska jag göra största möjliga nytt för våra medlemmar. Jag bedömer inte att detta sker genom att jag sitter i regionens nio kommuners näringslivsråd, min tid skulle ätas upp av det, säger Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.
Den tidigare kritiken får man lägga bakom sig nu, säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala. Däremot ifrågasätter han om rådet är vad som kommer att ge bäst effekt för företagsklimatet.
– Nu när vi fått en presentation över hur rådet ska fungera, känner vi en tveksamhet inför förutsättningarna för det här rådet att göra verklig skillnad. 25, 30 personer ska delta i varje möte, då kommer man bara hinna skrapa på ytan. Kommunen måste bestämma sig för hur problemet ser ut och utifrån det fokusera på vad som är det allra viktigaste.
Stefan Hanna ser inte samma risk.
– Det här blir som en styrgrupp som ska planera konkreta förbättringsaktiviteter och arbeta fram en handlingsplan. När den är klar kommer gruppen sätta tryck på politiken att verkligen förbättra det som måste förbättras. Det kommer bli jättekonkret, jättetydligt och jättebra.
Vilket är ert viktigaste uppdrag?
– Dels att se till att det inte bara står fina ord i en handlingsplan utan att man mätbart får till förändringarna. Men också attitydförändringar, att hitta bättre metoder för att kommunpersonal ska bli bättre i sitt bemötande av företagare och Uppsalabor.
Vad är det som brister i dag?
– Enkla saker som tillgång till ärenden, som givetvis ska finnas digitalt. Och när du träffar till exempel en bygglovshandläggare ska de uppträda som om de har en kund framför sig, inte en jobbig invånare.
Även om näringslivsorganisationerna inte vill ha permanenta platser, är de öppna för att gästa möten och delta när specifika frågor diskuteras.
– De har ju redan tolv möten med kommunledningen per år. Vi har också beslutat att de kommer att få vårt handlingsprogram på remiss, säger Stefan Hanna.
Nu ska näringslivsorganisationerna skrivas ut ur direktiven för näringslivsrådet. Och i mars ska kommunstyrelsen fatta slutgiltigt beslut om vilka företagare som ska sitta med. Innan dess ska Uppsalaborna få möjlighet att nominera fler kandidater. Stefan Hanna vill inte berätta hur många kvinnor som är tilltänkta hittills, men säger att det är "betydligt fler än två".