Näringslivsorganisationerna hoppar av näringslivsrådet

Kommunens nya näringslivsråd ska förbättra företagsklimatet i Uppsala – men redan innan de hunnit börja hoppar de tre stora näringslivsorganisationerna av i protest.

Stefan Hanna (UP) är ordförande för näringslivsrådet, som på uppdrag av kommunstyrelsen ska jobba för ett förbättrat företagsklimat i Uppsala.

Stefan Hanna (UP) är ordförande för näringslivsrådet, som på uppdrag av kommunstyrelsen ska jobba för ett förbättrat företagsklimat i Uppsala.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-01-31 12:04

– När det går till så här och vi inte tas på allvar och man inte har respekt för den roll vi har, då går det inte. Då är förtroendet förbrukat. Det är en dålig start på något som i grunden är bra.

Det säger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län.

Redan förra veckan funderade de tre stora näringslivsorganisationerna Svenskt näringsliv, Handelskammaren och Företagarna Uppsala på att hoppa av kommunens nya näringslivsråd. Nu gör de allvar av planerna.

undefined
Förtroendet för kommunens näringslivsråd är förbrukat, enligt Tomas Stavbom, regionchef för Stockholms handelskammares Uppsalakontor.

Näringslivsrådet har bildats för att på uppdrag från kommunstyrelsen bidra till ett förbättrat företagsklimat. Just nu rankas Uppsala i botten av landets kommuner.

Tanken är att politiker, cheferna för näringslivsorganisationerna och 12 representanter från Uppsalas företag ska samverka i rådet.

Stefan Hanna (UP), som är ordförande för näringslivsrådet, presenterade sitt förslag på 12 företagare förra veckan. Den fick kritik för att 10 av 12 var män. Dessutom menade näringslivsorganisationerna att de inte förstått att rekommendationer de gett till Stefan Hanna skulle resultera i gruppen med representanter.

"Fyll på med fler förslag då", var Stefan Hannas svar. I stället väljer alltså näringslivsorganisationerna att tacka för sig.

undefined
"Vi har en jättebra relation på tjänstemannanivå med kommunen, så det var väldigt överraskande att det blev så här. Jag tror att vi alla förlorar samhällsekonomiskt på att vi inte har ett bra samarbete", säger Monica Hedberg, ordförande för Företagarna Uppsala.

De tre näringslivsorganisationerna representerar en stor del av företagarna i Uppsala kommun. Eftersom de är bildade av företagen för att företräda näringslivet gentemot politiken, anser de att de borde ha inkluderats tidigare.

– För att det ska bli något vettigt och hållbart för företagandet hade vi önskat att man byggde det här rådet med dialog, om vilka företag som ska vara med, vilka kriterier, vad meningen med rådet ska vara och vad företagen och organisationerna vill, säger Monica Hedberg, ordförande för Företagarna Uppsala.

– Kommunstyrelsen har ju ansvar för näringslivsrådet. Det hade varit en god idé att involvera oss i ett tidigt skede eftersom vi har näringslivsperspektivet med oss in, säger Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

undefined
Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

I en skrivelse till kommunstyrelsen skriver de tre cheferna för näringslivsorganisationerna: "Sammantaget ser vi ytterst begränsade förutsättningar för Näringslivsrådet att i detta format, här och nu, kunna bidra till de förbättringar som behöver ske för att stärka Uppsalas företags- och investeringsklimat".

Oppositionspolitikerna Jennie Claesson (L) och Therez Almerfors (M) tycker båda att kommunstyrelsen ska "ta tillbaka" frågan om näringslivsrådet och börja om. Det vill säga, att man på nytt bjuder in näringslivsorganisationerna, eventuellt reviderar riktlinjerna och gör mål och syfte tydligt, enligt Jennie Claesson.

undefined
Jennie Claesson (L) är kritisk.

– Det är den här kritiken som är återkommande från näringslivet, att politiken fattar beslut och förankrar inte hos näringslivet. Vi bör inte förrätta val av representanter nu, givet att vi inte har legitimitet av organisationerna, säger Jennie Claesson.

– Politiken ska inte gå över huvudet på näringslivet som styret har gjort i det här fallet, säger Therez Almerfors.

undefined
"Frågan behöver tas tillbaka dit den här hemma, i kommunstyrelsen", säger Therez Almerfors (M).

Stefan Hanna svarar att näringslivsorganisationerna redan har en dialog och samverkan med Uppsala kommun i andra sammanhang, oavsett om de sitter med i näringslivsrådet eller inte.

– Rådet är inte till för organisationerna, det viktigaste är att ha riktiga företagare representerade.

Men vad händer med rådet nu när tre platser blir tomma?

– Vi får se vad vi landar i för lösning för att säkra en bra grundbemanning. Vi har ett möte senare i dag, säger Stefan Hanna.

undefined
Stefan Hanna (UP).

Går ni miste om något, utan näringslivsorganisationerna i rådet?

– Nej, inte som jag ser det. De har ju möten med kommunstyrelsens representanter i alla fall. Om de inte vill delta i rådet har det ingen effekt.

Enligt Stefan Hanna har man påbörjat arbetet med att ta fram ett utkast på en handlingsplan, som ska leda till ett bättre företagsklimat. Förhoppningen är att den ska vara färdig, och att alla rådets ledamöter ska stå bakom den, lagom till sommaren.

– Då är det bra att skyndsamt skapa ett råd och en referensgrupp av företagare som får tycka till om den. Men förslaget på handlingsplan kan också skickas ut på remiss till fler innan kommunstyrelsen fattar beslut. Man skulle ju kunna tänka sig att rådet vill remittera utkastet till näringslivsorganisationerna, så får de tycka till då.

Uppsala bottenrankas

Svenskt Näringsliv rankar varje år företagsklimatet i Sveriges kommuner. 

Den senaste rankingen är från 2022. Då sjönk Uppsala kommun från plats 232 (2021) till 247 – av totalt 290.

Även om vissa områden har förbättrats enligt undersökningen, som allmänhetens och kommunens attityder till företagande, så har det sammanfattande omdömet sjunkit. Enligt Svenskt Näringslivs medlemmar saknas bland annat dialog med kommunen och tillgång till relevant kompetens.

Källa: Företagsklimat, Svenskt Näringsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!