Tio av tolv är män i nya näringslivsrådet

Det gnisslar kring Uppsala kommuns nya näringslivsråd. Näringslivsorganisationerna tycker inte att det gått rätt till när ledamöter valts ut. Och av de personer som Stefan Hanna (UP) presenterat hittills är tio av tolv män. "En skymf", enligt Jennie Claesson (L).

Just nu pågår arbetet med att rekrytera representanter för näringslivet till Uppsala kommuns nya näringslivsråd. Stefan Hanna (UP) har presenterat en lista med förslag som får kritik. Bara två av tolv är kvinnor.

Just nu pågår arbetet med att rekrytera representanter för näringslivet till Uppsala kommuns nya näringslivsråd. Stefan Hanna (UP) har presenterat en lista med förslag som får kritik. Bara två av tolv är kvinnor.

Foto: Julia Koch

Uppsala2023-01-27 17:00

I den senaste rankingen av företagsklimatet i Sveriges kommuner, hamnade Uppsala på plats 247 av 290. För att ta sig upp från det läget och "få ett välmående näringsliv" inrättade kommunstyrelsen ett näringslivsråd efter valet. 

Där ska bland annat de lokala partiledarna sitta, tillsammans med cheferna för tre stora näringslivsorganisationer (Svenskt Näringsliv, Handelskammaren och Företagarna Uppsala). Och så tolv företagare från fyra förutbestämda branscher: ICT och gaming, life science, cleantech och energi, samt besöksnäring.

– Det är där Uppsala kommun har ett antal jätteduktiga spetsföretag och våra två universitetet har världsledande kompetenser, säger Stefan Hanna (UP), som är ordförande för näringslivsrådet.

undefined
I näringslivsrådet, där Stefan Hanna (UP) är ordförande, ska politiker tillsammans med representanter från Uppsalas företag verka för ett bättre företagsklimat i kommunen.

Ordföranderollen ingick i avtalet han skrev med S – det avtal som gav de rödgröna makten i kommunen. I veckan skickade han ut ett förslag på de tolv företagare som ska sitta i näringslivsrådet, och möttes omedelbart av kritik: Bara två är kvinnor. 

– Hur kan man ens presentera ett sådant förslag? Jag kan inte stå bakom det, säger kommunalrådet Jennie Claesson (L), som kallar förslaget för "en skymf".

– Med det sagt så är dessa män kompetenta, men vi missar 50 procent av invånarna. Det går inte år 2023, särskilt i en kommun som säger sig vara jämställd, säger hon.

undefined
Jennie Claesson (L) sitter också i näringslivsrådet och reagerade starkt på Stefan Hannas lista. Att två av tolv är kvinnor kallar hon för "en skymf".

Tobias Smedberg (V) är ordförande i kommunens jämställdhetsråd, utöver att han styr kommunen tillsammans med S och MP.  Även han säger att han hade velat se en jämnare könsfördelning.

– Så jag tänker att det kan vara bra att vi pratar om det ett varv till, säger han.

undefined
Tobias Smedberg (V) sitter i kommunstyret och i jämställdhetsrådet, vars syfte är att verka för ett ökat jämställdhetsperspektiv hos kommunens förtroendevalda.

Enligt Stefan Hanna ska ytterligare tre kvinnor ha tillfrågats, men tackat nej.

– Och i verkligheten är det ju ett faktum att det är många fler män än kvinnor som är företagare, och det är ju en av de grejer det pågår mycket arbete kring att förbättra.

Vad tycker du själv om den här könsfördelningen?

– Jag tycker det är tråkigt såklart. Att stimulera kvinnor att våga ta steget in i högteknologiska satsningar, life science och spelindustri är jättevärdefullt. Men just nu ser det ut som det gör.

Men det är inte den enda kritik Stefan Hannas förslag får; näringslivsorganisationerna tycker att processen för att välja ut representanterna har varit för otydlig.

– Jag ombads komma med tips på bra företrädare för tre specifika branscher, som hade ett stort ägande i sina företag. Men att jag i och med detta hade gett förslag på ett näringslivsråd framgick inte, säger Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen.

undefined
Anna-Lena Holmström, chef för Svenskt Näringsliv i Uppsalaregionen säger att Stefan Hanna varit för otydlig. Helst skulle hon se att processen med att välja ut representanter för näringslivet startades om.

Hade hon vetat det, säger Holmström att hon hade rekommenderat andra personer.

– Jag skulle vilja backa processen och börja om. Det känns som att det forceras.

Samma bild ger Tomas Stavbom, regionchef för Handelskammaren i Uppsala län, och Företagarna Uppsalas ordförande Monica Hedberg, som båda är kritiska till hur urvalet gått till.

– Vi brukar involveras i ett tidigt skede och ha ett resonemang kring uppdraget och vilka som ska delta. Vi hade gärna bidragit med näringslivets perspektiv. Men den processen har vi inte alls deltagit i, säger Tomas Stavbom.

undefined
På listan över föreslagna näringslivsrepresentanter är bara två av tolv kvinnor. "Det är inte bra, alla vi organisationer jobbar med att det ska vara så jämställt som möjligt", säger Monica Hedberg, ordförande för Företagarna i Uppsala.

Backa tänker Stefan Hanna inte göra.

– Nej, det gör vi inte. Vi fortsätter och måste få i gång det här viktiga arbetet.

Varför så bråttom?

– För att vi är på 247:e plats när det gäller företagsklimat. Det behövs ett enormt arbete för att stärka Uppsala som företagskommun.

undefined
Otydligheten från Stefan Hanna har fått näringslivsorganisationerna att omvärdera sitt deltagande i rådet, förklarar Tomas Stavbom, regionchef för Stockholms handelskammares Uppsalakontor. "Vi håller på att utvärdera det nu eftersom vi är missnöjda med hela processen".

Nu ligger bollen hos näringslivsorganisationerna att återkomma med nya förslag, säger Hanna. Representanterna väljs slutgiltigt den 31 januari. Tills dess kan listan ändras.

– Fyll på med fler förslag då, och se till att ha gjort upp med de personerna så att de är beredda att lägga den tid som krävs av de som ska ingå i rådet. Men vi kommer inte vänta, de försöker bara förstöra den här processen.

Vad menar du med "förstöra"?

– Vad som händer när de gör på det här okonstruktiva sättet, är att några av de som sagt att de ställer upp riskerar att hoppa av. Och då får näringslivsorganisationerna ta ansvar för det, säger Stefan Hanna.

Men några nya förslag från näringslivsorganisationerna är inte på gång.

– Ingen av oss tre har varit delaktiga i någon annan del av processen kring näringslivsrådet, och bedömer det därför väl sent att komma med förbättringsförslag i detta skede, säger Tomas Stavbom.

Här är listan

Följande personer föreslås representera näringslivet i Uppsala kommuns näringslivsråd kommande år:

Jan Björkman, Björkman transport

Crister Berglund, Jaber

Jason Dainter, Infinity&Beyond, Base10

Magnus Björkegren, Svandammen

AnnaSara Sundqvist Wolf, Mäklarhuset

Björn Berg, Ngenic

Jonas Warmstad, Drupps

Joacim Eronen, Upplands Energi

Johannes Ridderstedt, 46Elks

Niclas Bergström, Readspeaker

Emil Linde, Medicago

Sara Mangsbo, Immuneed

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!