Start för rättegång om mutor vid bilprovning

En besiktningsman och fem bilägare anklagas för mutbrott. "Vi vet inte om fordonen kontrollerats korrekt. Sådant kan innebära risk för andra i trafiken", säger åklagaren.

Under torsdagen inleds rättegången om mutor vid en bilbesiktning i Uppsala. Samtliga sex åtalade förnekar brott.

Under torsdagen inleds rättegången om mutor vid en bilbesiktning i Uppsala. Samtliga sex åtalade förnekar brott.

Foto: TT Staffan Wolters

Uppsala2023-09-14 11:00

Under torsdagen inleds ett ovanligt mål i Uppsala tingsrätt. En tidigare anställd vid Besiktas station för bilprovning i Uppsala är åtalad för mutbrott. Enligt åklagaren har besiktningsteknikern tagit emot mutor av fem bilägare som också är åtalade i ärendet.

undefined
En av de sex mutåtalade hade kunnat besiktiga bilen i sin hemstad Gävle. Han körde ändå 90 kilometer till stationen i Uppsala där den åtalade teknikern som han är släkt med arbetade. Bilägaren swishade sedan 1 000 kronor till teknikern.

– Jag är oskyldig, jag har åtalats på felaktiga grunder, säger 36-åringen till UNT men vill inte ge ytterligare kommentarer. 

De fem bilägarna har i förhör förnekat brott.

Besikta, ett av Sveriges största företag för bilprovning, har uppgett i UNT att man misstänker att drygt 80 fordon besiktigats felaktigt av den åtalade teknikern. Polisen har dock inte undersökt om bilar godkänts trots att de egentligen borde ha underkänts. Men åklagaren ser en risk för att det kan ha varit på det sättet.

undefined
Kammaråklagare Hawjin Shamer har de senaste två åren åtalat 37 personer för mutbrott i fyra ärenden vid olika bilbesiktningar varav två i Uppsala län.

– Om någon besiktigat pliktstridigt ligger det i farans riktning att fordon kan ha godkänts på felaktiga grunder, säger Hawjin Shamer, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption.

Enligt Besiktas internutredning har teknikern godkänt "kraftigt modifierade fordon som inte uppfyller gällande krav med påverkan på både trafiksäkerhet, skatteförhållande och miljö".

Detta skulle i så fall kunnat innebära risk för andra trafikanter, något Hawjin Shamer betecknar som "väldigt oroande".

undefined
Åklagaren planerar att yrka fängelsestraff för den åtalade besiktningsmannen. Arkivbild. Personen på bilden har inget samband med texten.

Enligt åklagaren talar flera omständigheter för att besiktningsteknikern vid Uppsalastationen låtit sig mutas. Han ska bland annat ha fått in pengar på sitt privata konto från närstående i samband med att han godkänt deras fordon. Enligt de åtalade handlar det dock om betalningar för olika prylar på privat basis.

undefined
I november inleds en rättegång i Uppsala i ytterligare ett mutåtal om bilprovning. En tekniker som arbetat i Heby har erkänt att han mutats av 13 personer.

De senast två åren har Hawjin Shamer utrett fyra mutärenden vid besiktningsföretag, varav två i Uppsala län. I dessa fyra ärenden har 37 personer åtalats för att ha lämnat eller tagit mutor. Enligt henne har det inte tidigare uppdagats muthärvor av detta slag med så många inblandade inom bilbranschen.

undefined
Åklagaren i Uppsalamålet menar att besiktningsteknikern har en särskilt ansvarsfull ställning och att domstolen ska se allvarligt på mutbrott.

Den första domen av de fyra målen föll i våras och en besiktningstekniker fälldes för att ha mutats av sex bilägare. Enligt tingsrätten var straffvärdet elva månaders fängelse men teknikern fick villkorlig dom och böter och behöver alltså inte sitta i fängelse. 

undefined
Den åtalade teknikern arbetade vid Besikta i Uppsala. Besikta är ett av Sveriges största företag för fordonsbesiktning.

– Den här typen av brott är så allvarligt att minst ett års fängelse borde ha utdömts. Teknikern har en ansvarsfull ställning och dessutom rör det sig om systematisk och förslagen brottslighet, säger Hawjin Shamer som planerar att yrka fängelse i Uppsalamålet.

Mutbrott

2022 anmäldes 170 fall av mutbrott i Sverige, det vill säga givande och tagande av muta. Det senaste decenniet har antalet anmälningar varierat mellan 108 och 440 stycken. Någon tydlig trend syns inte i statistiken, som kommer från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Enligt Brås siffror har bara ett enda fall av mutbrott anmälts i Uppsala det senaste decenniet fram till och med 2022, det vill säga innan det aktuella ärendet vid bilbesiktningen. Den anmälan gäller givande av muta och gjordes 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!