Missnöje på Kvarngärdet: "Allt är bara halvdant gjort"

Efter problemen med Rikshems nyrenoverade hyreshus på Kvarngärdet växer nu missnöjet med utemiljön, bland hyresgästerna.

Missnöjd. Sigvard Wendin bor på Kvarngärdet i Uppsala och han är inte nöjd med Rikshems arbete med innergårdarna.

Missnöjd. Sigvard Wendin bor på Kvarngärdet i Uppsala och han är inte nöjd med Rikshems arbete med innergårdarna.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2016-08-12 20:06

– Allt är bara halvdant gjort, säger hyresgästen Kerstin Lundberg.

Kala fläckar på de allmänna gräsmattorna, trappor utan räcken, stuprännor som inte når ner till marken och träpallar som ligger och skräpar. Det är vad Rikshems hyresgäster möter utanför lägenheterna, under pågående omgörning av gårdarna. Som UNT rapporterat om tidigare har hyresgästerna på Kvarngärdet varit missnöjda med den omfattande renoveringen av lägenheterna som tidigare gjorts, då flera problem uppstått efter renoveringen. I samband med renoveringen höjdes också hyran med 52 procent. Och nu växer missnöjet med utemiljön.

– Vi har inte kunnat använda gården sedan vi flyttade tillbaks, efter lägenhetsrenoveringen, förra sommaren, säger hyresgästen Sigvard Wendin.

LÄS MER: Blomkrukorna sprack av kylan

LÄS MER: Rikshem kommenterar köldproblemet

LÄS MER: Missnöjda hyresgäster efter renoveringskaos

LÄS MER: Hyresgäster: "Det har luktat bajs"

LÄS MER: Rikshems vd medger brister

LÄS MER: "Många har inte råd att bo kvar"

I september förra året påbörjades arbetet med utemiljön på Kvarngärdet. Förutom nya gräsmattor ska lekplatserna och trapporna till entréerna förnyas och hyresgästerna som bor på bottenvåningen ska få nya uteplatser. I slutet på augusti skulle arbetet med utemiljön vara klart, men eftersom arbetet tagit längre tid än planerat, är nytt slutdatum den 20 september.

– Jag förstår att det är påfrestande att vara med om en renovering och vi har försökt vara tydliga med att innergårdarna inte kommer att vara klara när man flyttar tillbaka, säger Erik Hävermark, som är projekt- och fastighetsutvecklingschef på Rikshem.

Även om arbetet fortfarande pågår är hyresgästerna Sigvard Wendin och Kerstin Lundberg inte nöjda med det arbete som gjorts hittills. På flera gårdar växer det nya gräset i tovor och däremellan pryds marken av jord och lera istället för gräs. På en av gårdarna består gräsmattan mer av ogräs än gräs. Förutom att det inte gjorts på ett bra sätt tycker Kerstin Lundberg också att det tagit för lång tid. Eftersom hyresgästerna fått en hyreshöjning och den yttre miljön ingår i hyran tycker hon att arbetet med utemiljön borde skötas bättre.

– Det är skitigt och skräpigt och det blir ju aldrig klart, säger hon.

– Jag bryr mig inte om tiden det tar, men jag vill ju se att det blir gjort ordentligt, säger Sigvard Wendin.

Enligt Erik Hävermark känner underentreprenören, som utför arbetet med gårdarna, till problemen med gräsmattorna och planerar för åtgärder som ska sättas in redan innan slutbesiktningen den 20 september. Vid slutbesiktningen kommer en besiktningsman att titta på arbetet som utförts.

– Sedan ska alla brister som finns åtgärdas, säger Erik Hävermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!