Blomkrukorna sprack av kylan

Is under fönsterbrädor och ventilation som blåser ut kalluft mitt i vintern. Ännu en gång pyr frustrationen bland hyresgäster på Kvarngärdet.

Täpper för. Genom ventilationen blåsser det in kalluft i Sigvard Wendins lägenhet. Vid en mätning visade det att temperaturen på luften var nio grader.

Täpper för. Genom ventilationen blåsser det in kalluft i Sigvard Wendins lägenhet. Vid en mätning visade det att temperaturen på luften var nio grader.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-01-22 13:38

Sigvard Wendin, hyresgäst hos Rikshem, fryser. De senaste dagarna har förvisso termometern i den nyrenoverade lägenheten på Kvarngärdet i Uppsala visat 18 grader, men det har varit kallare.

– Vi får ha ett extraelement här inne för att få upp värmen. När det är riktigt kallt ute går det inte att sitta vid fönstren. För ett tag sedan sprack blomkrukorna i fönstret av kylan och under en fönsterbräda blåser det in så mycket att det blev is på insidan av väggen.

Samtidigt, berättar Sigvard Wendin, har ventilationen blåst in kalluft i lägenheten.

– När det var som värst blåste det in luft på nio grader. Nu är det inte så kallt men jag har ändå varit tvungen att täppa för tilluften med en handduk och i fönstren har vi fått lägga ut trasor för att det inte ska blåsa in.

Sigvard Wendin är inte den enda hyresgästen på Kvarngärdet som har fått ta på sig en extra tröja de senaste veckorna. Flera personer som UNT har pratat med vittnar om svala temperaturer i lägenheterna. En av dem är Kerstin Lundberg.

– Det är olika temperatur inne i lägenheten beroende på hur kallt det är ute. Det är något konstigt drag från fönstren och när det är kyligt ute drar det iskallt, säger Kerstin Lundberg.

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör det vara minst 20 grader i en lägenhet, och aldrig lägre än 18 grader. Enligt myndigheten kan för låga inomhustemperaturer orsaka eller förvärra hjärt-, kärl-, och lungrelaterade sjukdomar. Drag kan dessutom ge muskelbesvär och nackspärr. Men för Kerstin Lundberg är det inte bara draget från fönstren som ställt till problem.

– Härom veckan lade elementen av en kväll när det var minus 17 grader ute. Då hade tydligen någonting gått sönder vilket gjorde att värmen slutade fungera helt.

Ilskan över att bo i en kall lägenhet fick Kerstin Lundberg att till slut ta kontakt med Rikshems vd Jan-Erik Höjvall för att höra vad felet kunde vara. Men något tydligt svar fick hon inte.

– Han förklarade lite vagt att när man satte i fönstren så blir det en liten glipa för att det ska passa.

UNT gjorde under en granskning av Rikshems renoveringar. I en sluten grupp på Facebook pyr nu frustrationen igen bland hyresgästerna efter de senaste veckornas problem med värmen. Flera personer skriver i gruppen att elementen förvisso är varma men att drag från fönster och dörrar gör att temperaturen snabbt sjunker när det blir många minusgrader ute. Hos Kerstin Lundberg har ett extra värmeelement fått ta plats i lägenheten som hjälper till att hålla temperaturen uppe.

– Man kan bygga kärnvapen och bosätta sig på månen. Men att få upp värmen hos hyresgäster på Kvarngärdet är tydligen omöjligt, säger hon.

Detta har hänt

Under hösten granskade UNT företaget Rikshems renoveringar av 278 hyreslägenheter på Kvarngärdet i Uppsala där ett stort antal brister och fel uppdagats.

Under renoveringen drabbades ett hus av tre avlopps­läckor vilket gjorde att e.coli-bakterier bildades i husgrunden.

Samtidigt som felen avlöst varandra väntar en hyreshöjning på 52 procent för hyres­gästerna på Kvarngärdet. ­Flera personer uppgav för UNT i höstas att de inte kommer att ha råd att bo kvar i sin lägenhet utan måste flytta.

Rikshems vd Jan-Erik Höjvall och före detta vice vd Ilija Batljan har sagt till UNT att de är med­­vetna om att hyreshöjningarna drabbar ett antal person­er men menar att de borde få mer hjälp från samhällets sida i form av ­bostadsbidrag.

Samtidigt som personer på Kvarngärdet inte har råd att bo kvar har fyra toppchefer inom Rikshem i tysthet fått köpa konvertiblier av före­taget som sedan lösts in i förtid och gett klipp på över 130 procent.

I december fick Rikshems vice vd Ilija Batljan sparken från företaget efter att ha gjort privata bostadsaffärer vid sidan av sin tjänst utan att informera styrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!