Försvaret förlorar tvist om PFAS i dricksvattnet

Uppsala Vatten får rätt i tvisten om PFAS i Uppsalas dricksvatten. Försvarsmakten ska betala 37 miljoner kronor i skadestånd.

En gång om året byts kolet i bassängerna i vattenverket vid Bäcklösa, varefter det körs till Belgien där PFAS-ämnena bränns bort. Sedan körs kolet tillbaka till Uppsala och återanvänds.

En gång om året byts kolet i bassängerna i vattenverket vid Bäcklösa, varefter det körs till Belgien där PFAS-ämnena bränns bort. Sedan körs kolet tillbaka till Uppsala och återanvänds.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-04-09 11:11

Nyheten i korthet

  • Försvarsmakten förlorar tvist mot Uppsala Vatten om PFAS-föroreningar i Uppsalas dricksvatten, döms att betala 37 miljoner kronor i skadestånd.
  • Domstolen underkänner Försvarsmaktens egna utredningar och stödjer Uppsala Vattens beräkningar. Verksamheten vid Ärna är enligt domstolen orsaken till föroreningarna som uppmätts i Uppsalas dricksvatten.
  • Trots vinsten, är skadeståndet mindre än det belopp Uppsala Vatten ursprungligen krävde ersättning för. Framtida kostnader för PFAS-rening kan inte fastställas ännu, men Uppala Vatten räknar med att kunna få ersättning även för dem.

På tisdagen kom domen i det uppmärksammade målet om PFAS-föroreningarna i Uppsalas dricksvatten. Försvarsmakten förlorar tvisten där mark- och miljööverdomstolen dömer att Försvaret ska betala 37 miljoner kronor i skadestånd till Uppsala Vatten. Domstolen underkänner Försvarsmaktens egna utredningar och menar att de beräkningar som Uppsala Vatten presenterat, bland annat med stöd från Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, är mer trovärdiga.

– Det här är glädjande. Inte bara för Uppsala Vatten utan även för miljön. Jag räknar med att Uppsalaborna ska gå ekonomiskt skadeslösa efter det här utslaget. Men miljöskadan är skedd, säger Ida Hellrup, tillförordnad vd för Uppsala Vatten.

Skadeståndet är dock bara en mindre del av det belopp som Uppsala Vatten hade krävt ersättning för. Enligt domstolen går det inte att redan nu bestämma hur mycket PFAS-reningen kommer att kosta i framtiden och därför kan Uppsala Vatten inte få ersättning för detta. De 37 miljoner som staten genom Försvarsmakten ska betala är för de kostnader som Uppsala Vatten hittills har haft för att bygga om vattenverket i Bäcklösa samt för den rening som gjorts.

undefined
Ida Hellrup, tillförordnad vd för Uppsala Vatten, är glad över domstolens utslag.

Ida Hellrup räknar med att domen innebär att man kan göra en uppgörelse med Försvarsmakten om hur framtida kostnader ska hanteras så att bolaget inte behöver föra nya rättsprocesser i framtiden.

– Mark- och miljööverdomstolen fastställer att förorenaren ska betala. Därför ser jag med tillförsikt att vi ska få ersättning även för framtida skador, säger hon.

Närmast i tur står en investering på 100 miljoner kronor som Uppsala Vatten beslutat göra vid vattenverket i Bäcklösa till följd av att EU-reglerna för godkända PFAS-halter i dricksvatten skärps.

Uppsala Vatten stämde 2019 Försvarsmakten för att man funnit PFAS-föroreningar i Uppsalas dricksvattentäkt. Den utredning som Uppsala Vatten gjort pekar på att en stor del av föroreningarna kommer från Ärna, där PFAS använts vid brandövningar. Försvaret å sin sida har genom hela rättsprocessen hävdat att PFAS-bidraget från Ärna är försumbart i jämförelse med andra källor.

undefined
En gång om året byts kolet i bassängerna i vattenverket vid Bäcklösa, varefter det körs till Belgien där PFAS-ämnena bränns bort. Sedan körs kolet tillbaka till Uppsala och återanvänds.

Uppsala Vatten har tvingats investera i en ny reningsanläggning vid vattenverket i Bäcklösa. Och det är kostnader för detta som bolaget har begärt att Försvaret ska betala. Totalt har Uppsala Vatten krävt att Försvarsmakten ska betala drygt 250 miljoner kronor, vilket även inkluderar framtida rening.

I en tidigare dom i mark- och miljödomstolen fick Försvarsmakten rätt i tvisten mot Uppsala Vatten. Den domen överklagades sedan till mark- och miljööverdomstolen som nu har ändrat den tidigare domen.

I ett annat rättsfall har boende kring Kallinge i Blekinge fått rätt till skadestånd från det lokala vattenbolaget på grund av PFAS-föroreningar i dricksvattnet. Det avgjordes slutligt av Högsta domstolen i december 2023. I det fallet är det mer tydligt att fas-föroreningarna kommer från flygflottiljen utanför Ronneby. Men det är det kommunala bolaget som stämts av de kringboende.

UNT har även sökt representanter från Försvarsmakten. Men de meddelar att de kan kommentera domen först i nästa vecka när deras jurister har hunnit analysera den.

Domen i mark- och miljööverdomstolen kan överklagas till Högsta domstolen. Uppsala Vatten säger från sin sida att de är nöjda och inte tänker överklaga utfallet. Däremot har Försvarsmakten inte meddelat hur de ställer sig i frågan.

Gift i bröstmjölken

PFAS-föroreningarna i Uppsalas dricksvatten upptäcktes av en slump i samband med att Livsmedelsverket publicerade en rapport om miljögifter i blodet och bröstmjölken hos nyblivna mammor. Anställda på Livsmedelsverket tog prover på sitt eget dricksvatten. Den geografiska spridningen på det PFAS-förorenade vattnet gjorde att man kunde härleda föroreningen till två av dricksvattenbrunnarna i Uppsala.

PFAS är en förkortning av "per- och polyfluorerade alkylsubstanser". Det är en grupp av ämnen som består av långa kolkedjor som innehåller fluor. De används bland annat som brandskum men även som vatten och smutsavvisande ämnen i kläder och andra textilier. PFAS-ämnena är mycket stabila och bryts inte ner i naturen. 

PFAS kan ge negativa effekter på immunförsvaret och misstänks påverka sköldkörteln, levern och fettomsättningen i kroppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!