Svårigheterna att få till en politisk majoritet fortsätter att skapa turbulens drygt ett år efter valet, både i Uppsala kommun och Region Uppsala.
Förra veckan deklarerade Sverigedemokraterna i regionen att de inte tänker fortsätta stötta det M-ledda styret utan att få något tillbaka. "Nu kräver vi skriftliga avtal för att fortsätta stödja alliansen", sade SD:s regionråd Christer Olsson till UNT.
Och i Uppsala kommun har det fortsatt storma: sedan förvaltningsrätten häromveckan underkände det rödgröna minoritetsstyrets drag att utöka kommunstyrelsen med en extra socialdemokrat har styret nu tvingats hitta nya sätt att säkra sitt övertag.
Det är de senaste turerna i en rad uppfinningsrika lösningar som kommunstyret tagit till sedan valet.
Det började i oktober 2022, när Erik Pelling (S) slöt ett avtal med Stefan Hanna (UP) för att säkra ett S-V-MP-styre. Avtalet väckte uppmärksamhet, inte minst för att UP ligger betydligt närmare alliansen ideologiskt. Politiskt fick Stefan Hanna (UP) igenom en folkomröstning och en omförhandling av fyrspårsavtalet, och själv fick han flera höga poster i kommunen. Avtalet innehåller också, enligt Stefan Hanna, förmåner så som gratis resor och tjänstemobil.
– För att göra sitt jobb behöver man tillgång till datorer och hela systemet, säger han.
Men det finns andra uppgifter i avtalet som inte är offentliga. Ingen utomstående har därför fått se det.
– När tiden är mogen kommer vi att visa avtalet för att det ska bli en korrekt verklighetsbeskrivning, säger Stefan Hanna.
Vad är anledningen till att vi inte får se avtalet nu?
– Det kommer ni att förstå när ni ser det.
Stefan Hanna har kritiserats för att ha blivit "köpt", bland annat från personer i sitt eget parti, men det tycker Erik Pelling är ett orättvist sätt att se på saken.
– Det handlar inte om något fiffel. Ska man göra ett bra jobb som politiker behöver man kunna ägna tid åt det, säger Erik Pelling.
Men är det demokratiskt rimligt att ett avtal som avgör hur Uppsalas styrs hålls hemligt?
– Det är inget konstigt att partier inte vill visa för andra partier exakt hur man i avtal kommer överens om att samarbeta. Men jag kan förstå att det väcker frågor, absolut.
Rent rättsligt gör partierna inget fel som hemlighåller sina interna överenskommelser. Men att göra upp bakom stängda dörrar är att spela med väljarnas förtroende. Det säger Karl-Oskar Lindgren, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
– Om politikerna beslutar sig för att ha ett samarbete tycker jag det är rimligt att de berättar för väljarna vad avtalet bygger på. Det är klart det blir lättare att få en överblick om man då får se avtalet.
Den S-märkta statsvetaren och före detta Uppsalabon Stig-Björn Ljunggren tycker inte att det är så märkligt att politiker ibland vill hålla avtal hemliga.
– Men man får ju för sig att det står något spektakulärt om det är hemligt. Men kanske är det bara att avtalet är pinsamt, och så tunt att det inte tål ljuset på grund av det.
Påverkar hemlighetsmakeriet förtroendet för politiken?
– Förtroendet för politiken var dåligt redan innan. Jag tror att folk generellt är mest förbannade över att politiker inte kan komma överens och se till att det blir en stabilitet.
Det som sådana här avtal mer än något annat visar är att politiken fungerar dåligt, menar han:
– Hemliga avtal är en konsekvens av att den politiska ordningen faller samman. Det har blivit allt svårare att få ihop majoriteter och gamla lojaliteter kan inte längre tas för givna. När tilliten försvinner krävs såna här avtal.
Och redan nu i vinter är alltså ett nytt avtal – eller åtminstone hot om avtal – i ropet i regionen. Men Emelie Orring (M), som leder alliansstyret, avfärdar SD:s krav.
– Alliansen har kommit överens om att styra i minoritet och samtala med alla partier, och det fortsätter vi med, säger hon.
Då kan ju SD fälla er budget?
– SD har gått till val på att "stoppa sosseriet", så om de släpper fram en S-budget får de förklara sig för sina väljare.
Det enda sättet att stoppa "det politiska kaoset" i Uppsala och övriga landet är att partierna tar ansvar och bildar tydligare majoritetsstyren, menar Stig-Björn Ljunggren.
– Så har skett på riksplanet med M och SD. Och i ett 50-tal kommuner har S och M gått ihop för att få något gjort. Utan sådana lösningar kommer vi få se mer kaos och fler avtal.