Nu gör styret Stefan Hanna (UP) till kommunalråd

Historien om den olagliga kommunstyrelsen har knappt avslutats innan två nya besked kommer. "Det här är en så avancerad kohandel att man nästan blir lite imponerad", säger en kritisk Ehsan Nasari (C).

Hanna Victoria Mörck (V) och Stefan Hanna (UP) valdes till nya kommunalråd på onsdagens kommunstyrelse.

Hanna Victoria Mörck (V) och Stefan Hanna (UP) valdes till nya kommunalråd på onsdagens kommunstyrelse.

Foto: UNT

Uppsala2023-11-23 05:00

Efter domen mot kommunstyrelsen har flera frågor hängt i luften.

Att utöka kommunstyrelsen med en socialdemokrat, som styret gjorde i höstas för att stärka sin majoritet, har förklarats olagligt av förvaltningsrätten. Till följd av detta behöver två val göras om: valen av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) och näringslivsrådet.

De senaste veckorna har därför Stefan Hanna (UP) hängt löst som ordförande i näringslivsrådet – en roll han fick genom sitt avtal med S. Det är så jämnt mellan höger och vänster i kommunstyrelsen att det länge såg ut som att politikerna skulle behöva lotta fram nya ledamöter.

undefined
Stefan Hanna (UP) får sitta kvar som näringslivsrådets ordförande – och blir dessutom kommunalråd.

Men nu kommer styret (S, V, MP) med två oväntade lösningar.

Den första är att det politiska styret lyckas undvika lottning. De ändrar i föreskrifterna, så att det står att den som är ordförande i Uppsala stadshus AB (alltså Stefan Hanna) också ska vara ordförande i näringslivsrådet.

– Vi har en uppgörelse med UP och i den har vi skakat hand på att det är Stefan Hanna som leder näringslivsrådet. Vi vill hedra den överenskommelsen, säger Erik Pelling (S).

De andra politikerna i KSAU och näringslivsrådet väljs om och får sitta kvar. Men draget med Stefan Hannas ordförandeskap får kritik från oppositionen.

undefined
Therez Almerfors (M) är kritisk till hur styret hanterat ännu ett ärende.

– Poster har hela tiden varit grunden för styrets överenskommelse med UP, men att på detta sätt försöka runda en omröstning är anmärkningsvärt, säger Therez Almerfors (M).

– Till syvende och sist handlar det om att det här styret bara kan existera så länge de håller Stefan Hanna välarvoderad och nöjd. Det här är en så avancerad kohandel att man nästan blir lite imponerad, säger Ehsan Nasari (C).

undefined
Ehsan Nasari (C) tycker att det är "kohandel" att se till att Stefan Hanna både sitter kvar som ordförande i näringslivsrådet, och blir kommunalråd.

Den andra lösningen är att styret tillsätter två nya kommunalråd: Stefan Hanna (UP) och Hanna Victoria Mörck (V).

– Det gjorde att vi kunde välja KSAU utan lottning, eftersom ett önskemål från oppositionen var att bara kommunalråd skulle sitta där. Det har vi inte kunnat leva upp till tidigare, eftersom UP inte velat ha en kommunalrådspost, säger Erik Pelling.

– Oppositionen har också velat att Stefan Hanna och Hanna Victoria Mörck ska vara kommunalråd eftersom de är hundraprocentigt sysselsatta. Då fick Stefan Hanna gå tillbaka till sina medlemmar och kolla om det var okej, och vi i styret har fått fundera på det.

undefined
Socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) blir nu också kommunalråd. "Det blir enklare att förklara vad jag gör med ett samlingsbegrepp men det blir inte så stor skillnad i sak", säger hon.

Att Mörck och Hanna nu ska kallas kommunalråd innebär ingen större förändring. Båda har redan löner som motsvarar ett kommunalråds (73 000 kronor i månaden), eftersom deras olika uppdrag ger dem arvoden som totalt kommer upp i den summan. 

Stefan Hanna (UP) har tidigare tackat nej till att ha titeln för att markera att UP är ett oppositionsparti, trots att han alltså skrev under det avtal som gav de rödgröna makten.

När han nu blir ett kommunalråd tillsatt av det rödgröna styret, blir det ett klargörande inför Uppsalaborna, tycker Jonas Segersam (KD).

– Då får de liksom erkänna att Stefan Hanna är kommunalråd för majoriteten.

undefined
"Huvudpoängen i vad som beslutas i dag är att styret nu tillmötesgår min kritik att Stefan (UP) och Hanna (V) ska vara kommunalråd", kommenterar Jonas Segersam (KD).

Detsamma säger Therez Almerfors (M):

– Det blir tydligt att UP är en del av styret och att en röst på UP är en röst på S.

Stefan Hanna själv håller inte med.

– Det är bara dumheter. Vi har en överenskommelse med S och den förhåller vi oss till. I den står att vi ska göra en insats för Uppsalaborna genom bland annat näringslivsarbete och att stärka demokratin. Men vi är fortfarande ett oppositionsparti.

undefined
Kent Kumpula (SD) är nu den enda gruppledaren för ett parti i Uppsala kommun som inte är kommunalråd. Orättvist när SD exempelvis är fyra gånger större än UP, tycker han.

Att ge bort en kommunalrådspost till Stefan Hanna var helt enkelt priset för att lösa situationen, konstaterar Erik Pelling.

Kan ditt styre bara existera så länge Stefan Hanna är nöjd?

– Styret existerar så länge vi håller de överenskommelser vi ingår med andra partier. Vi har överenskommelser med MP, V och L också, och det är viktigt att vi visar att vi klarar att hålla dem.

undefined
Erik Pelling (S) har kritiserats för flera beslut han och styret fattat sedan valet.

Det har varit mycket trixande sedan valet, som utökandet av kommunstyrelsen och nu det här. Förstår du att det ser märkligt ut för Uppsalaborna? 

– Ja, det är klart att det ser konstigt ut. Att vi utökade kommunstyrelsen är uppenbarligen ett misstag och det beklagar jag. Men det var det bästa vi kunde komma på när SD tvingade oss till en ny lösning, säger Erik Pelling och syftar på förra hösten då SD röstade på alliansens kandidater till kommunstyrelsen i stället för på sina egna, vilket skapade det jämna läget som styret sedan dess försökt komma undan.

– Jag kommer inte göra om det. Det vi gjorde i dag var mycket bättre, men vi kom inte på det då, säger Erik Pelling.

Fakta ur texten

När SD förra hösten röstade på alliansens kandidater blev det jämnt i kommunstyrelsen: 9 ledamöter för de rödgröna, 8 för dåvarande alliansen och 1 för SD. 9-9 i många frågor, alltså. Det var därför styret utökade kommunstyrelsen med en socialdemokrat till.

Normalt har Uppsala kommun haft elva kommunalråd, och det går de alltså tillbaka till nu. Efter valet 2022 deklarerade styret att de skulle avstå från två kommunalråd för att spara pengar.

KSAU diskuterar ärenden innan de läggs fram för beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!