– När jag gick med i partiet kände jag stor entusiasm. Men nu har kämpalusten försvunnit.
Det säger Karin Ericsson, som nu beslutat att lämna sin styrelsepost i Utvecklingspartiet demokraterna (UP). Hon ville inte att partiet skulle stötta de rödgröna, utan reserverade sig mot beslutet när styrelsen på ett möte i förra veckan skulle avgöra Uppsalas styre de kommande fyra åren.
– Med S-styret kändes det som att vi blev köpta. Alliansalternativet är ideologiskt närmast mig, men det kändes på mötet som att det fanns för mycket osäkerhet kring att de skulle uppfylla UP:s vallöften plus att vi inte fick en post i kommunstyrelsen, säger Karin Ericsson som ville att partiet skulle ta en ren oppositionsroll.
Även styrelseledamöterna Simone Falk och Monica Söder reserverade sig mot beslutet att stötta de rödgröna. Röstsiffrorna blev därmed 6–3.
– Jag har hela valrörelsen lovat väljare att vi är ett borgerligt alternativ. Absolut inte vänster. Även om alliansens bud var sämre var min utgångspunkt att vi måste kunna ha hedern i behåll över att vi inte lurat våra väljare, säger Simone Falk.
Monica Söder säger att hon gick med i partiet eftersom hon tyckte att Uppsala utvecklades åt helt fel håll.
– Jag kände att partiprogrammet var så bra, och hade inte i min vildaste fantasi kunnat tro att vi skulle hamna på den röda sidan. Då hade jag aldrig gått med i partiet, säger hon.
UP fick 2,6 procent i kommunalvalet, vilket är omkring 4 000 röster. På sociala medier har kritiken mot UP:s ställningstagande varit hård. Både från alliansen och SD och från personer som säger att de ångrar att de röstat på partiet.
– De medlemmar jag har värvat är besvikna och säger att de inte längre vill vara kvar i partiet, säger Karin Ericsson.
– Jag tänker på alla de som jag pratade med innan valet. Många är väldigt ledsna och besvikna nu, och det är jag också. Så nu tar jag konsekvenserna och lämnar, säger Monica Söder.
Alla tre lämnar partistyrelsen.
– Vi känner väl alla tre att jobba på ni som är kvar och lycka till, men själva kan vi inte göra någon nytta under de här premisserna, säger Simone Falk.
Partistyrelsen fick under mötet en muntlig dragning av partiledaren Stefan Hanna om det bud som de rödgröna respektive alliansen gett. Nu i efterhand har Karin Ericsson fått se alliansens bud på papper, och önskar att styrelsen fått läsa såväl de rödgrönas som alliansens löften i skriftlig form innan beslutet.
– När jag läser avtalet ser jag att alliansens politik i många avseenden stämmer mer med vår. Och de vill ju avsluta spårvägsprojektet nu, vilket blir tydligt i det skriftliga avtalet. Nu känns det lite som att vi går emot vårt vallöfte när det i stället blir folkomröstning, säger Karin Ericsson.
Men det finns också en annan bild av stämningen i partiet. Lars S Björndahl, styrelseledamot samt partiets förste ersättare i kommunfullmäktige, uppgav dagen efter mötet att det råder stor enighet och uppsluppenhet inom partiet:
– Självklart röstade jag för en sakpolitik där våra vallöften infrias. Jag ser fram emot en framgångsrik mandatperiod och en än större valframgång i valet 2026, säger Lars S Björndahl, som menar att alliansen ville stänga ute UP från insyn genom att inte ge partiet vissa politiska poster.
Innan styrelsen fattade beslut i frågan hölls ett informationsmöte för partiets medlemmar. Det blev ett möte med väldigt livliga diskussioner, uppger en av dem som deltog.
– När jag gick till mötet kände jag att det var självklart att vi skulle välja alliansen. Jag känner mig ju mycket mer åt höger än åt vänster. Men när jag sedan fick höra villkoren i de olika alternativen förstår jag varför det blev de rödgröna. Intellektuellt var det rätt. Men känslomässigt känns det tveksamt, säger hen.
Stefan Hanna säger att partiet hade en diskussion om vad beslutet att stötta de rödgröna skulle innebära för väljarbasen.
– Säkert 90 procent av de som röstar på oss är höger. Alla som känner Stefan Hanna vet att jag inte är vänster. Så det är klart att vi har räknat med att få mycket kritik, säger Stefan Hanna.
Han menar att det i en kommun handlar mer om sakfrågor än om ideologi, men att många inte förstår det.
– Vi är ett sakorienterat och pragmatiskt parti. Att vi stöttar ett sådant här styre trots att vi inte är vänster visar på det. Vi valde det alternativ som var minst dåligt för Uppsalaborna, men det finns både väljare och de i partiet som inte klarar av det val vi gjorde.
Vad tänker du om att flera nu lämnar partiet?
– Det är alltid tråkigt när bra personer väljer att inte vara kvar. Men jag vill understryka att vi inte har gått åt vänster, vi står inte för vänsterpolitik. Vi har gjort en överenskommelse, men vi är i opposition.
Hur ska ni få tillbaka väljare till nästa val?
– Leverera på våra vallöften.