M i Uppland vill lära av bråket

Förhållandet mellan toppen och bredden inom Moderaterna i Uppsala län ska bli bättre. Det är slutsatsen i den rapport som gjorts efter turbulensen i partiet. Men kritiker saknar konkreta förslag.

Efter valet kommer Moderaterna att gå vidare med frågor kring förankring och styrning.

Efter valet kommer Moderaterna att gå vidare med frågor kring förankring och styrning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2018-04-20 09:12

– Vi behöver tid för att det här arbetet ska bli på riktigt. Men det har vi inte nu. Nu samlar vi oss inför valet och kommer att ta nästa steg efter det, med sikte på stämman 2019.

Det säger Markus Lagerquist (M), som lett den grupp som tillsattes efter att sprickan inom Moderaterna kommit i dagen, där kritik riktades mot ledningen i Uppsala och Uppsala län för sitt sätt att styra.

UNT har läst gruppens rapport. Där slås fast att det funnits motsättningar mellan olika grupperingar "på alla nivåer".

Partiets länsförbundsstämma ställde sig i helgen enigt bakom rapportens förslag.

– Vi har lagt ett gott stycke tid på det här arbetet, intervjuat många och inte tagit ställning för eller emot olika sidor, utan sett det mer övergripande. Mötet i helgen var väldigt bra och det var inget bråk, säger Markus Lagerquist.

LÄS MER: Ahlstedt tillbakavisar kritiken

På stämman 2019 ska rapporten ligga till grund för ett beslut om hur partiet ska arbeta inför nästa val 2022. I rapporten står att Moderaterna behöver bygga en positiv kultur kring begreppen lyhördhet och respekt, att kritik måste tas på allvar, att partiet behöver skapa en modern partikultur på alla nivåer och arbeta med demokratiska processer.

– Då ska vi vara bättre rustade, säger Markus Lagerquist.

Mycket i rapporten handlar om förankring och relationen mellan partiets topp och bredd.

– Alla kan inte bli nöjda med de beslut om sakfrågor som vi lägger fast, eller med listorna med kandidater. Men alla ska ha fått komma till tals, och det ska ha gått juste till. Processen är väldigt viktig och det måste finnas en förankring, samtidigt som ledningen måste få fatta beslut. Att det inte upplevts så nu är ingens illvilja, utan något som bara blivit, säger Markus Lagerquist.

Som ett konkret exempel på en fråga där det brustit nämns i rapporten länsförbundsstyrelsens beslut att ställa sig bakom kravet på Anna Kinberg Batras avgång. Beslutet behövde tas snabbt, men hade också behövt bättre förankring i lokalföreningarna, menar rapportskrivarna. "Det är olyckligt när dessa får höra om förbundsstyrelsens beslut i en känslig fråga om partiledarens framtid via TV och radio", står det i rapporten.

Flera punkter i rapporten rör valberedningarnas arbete, bland annat vid valet till förbundsstyrelse. Ytterligare ett område som nu ska förstärkas är utbildning. Debatten som ägt rum i partiet vittnar om ett behov av att utbilda medlemmar om stadgar, politiskt arbete och sammanträdesteknik, skriver rapportförfattarna.

Enligt Markus Lagerquist har de partimöten som gruppen haft varit välbesökta.

– Tonen har varit respektfull även om alla inte tyckt lika. Det här har stärkt oss och vi har lärt av detta, säger han.

LÄS MER: "Resultatet blir utfrysning"

LÄS MER: Krisarbetet inom (M) pågår

En av dem som öppet varit kritisk och bland annat skrivit under ett larm om missförhållanden till partiets centrala rikskansli är Liv Hahne. Hon är mer avvaktande i sin syn på betydelsen av gruppens arbete.

–  Rapporten har inga konkreta förslag. Och den toppstyrning som många kritiserat har det ju inte hänt något med än. Så vi får väl se. Men nu ska vi vara snälla och driva valrörelse. Och det ska jag göra med samma glädje som vanligt.

Under stämman i helgen fick sittande ledning med riksdagsledamoten Jessika Roswall från Enköping som ordförande och Fredrik Ahlstedt från Uppsala som vice ordförande, förnyat förtroende.

Sprickan i Moderaterna

I januari kunde UNT i en rad artiklar berätta om den spricka som uppstått inom Moderaterna i Uppsala och Uppsala län. Inför partistämman i november då listorna inför valet i fastställdes ville en del av partiet att partiets lokala ledning skulle bytas ut. En annan del ville att styret skulle behållas intakt. När medlemmarna som krävde förändring inte fick sin vilja igenom formulerades ett brev, undertecknat av 32 moderater i länet, som skickades till partiets nationella kansli. Utöver att man menade att partiet är utsatt för toppstyrning uttryckte man oro inför valrörelsen då medlemsantalet i länet ska ha minskat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!