Lärare larmar: Fortsatt stökigt på Tiundaskolan

Elever som slåss, hotar lärare och som stör andra klassers lektioner. Så ser det ut på Tiundaskolan enligt personal. "Det är som att hot och våld normaliserats", säger en lärare.

I oktober sattes det upp övervakningskameror i korridorerna på Tiundaskolan. Skolledningen har även efterfrågat väktare på grund av stök och anlagda bränder.

I oktober sattes det upp övervakningskameror i korridorerna på Tiundaskolan. Skolledningen har även efterfrågat väktare på grund av stök och anlagda bränder.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2023-01-13 05:00

Hösten 2018 öppnade Tiundaskolan igen, efter att ha totalrenoverats och byggts ut. 

Men det blev ingen bra nystart – tvärtom har de senaste åren kantats av problem. Inomhusmiljön har kritiserats för att vara bullrig och otrygg. Omsättningen på rektorer har varit stor. Det har också rapporterats om bråk och anlagda bränder, vilket fått skolledningen att efterfråga väktare samt lett till att man nu i oktober satt upp övervakningskameror i korridorerna. 

I höstas blev det ännu stökigare på skolan, enligt personal.

– Det har varit ett hårt klimat i flera år, och nu är det som att hot och våld har normaliserats, säger en lärare som jobbar på högstadiet.

undefined
I oktober sattes det upp övervakningskameror i korridorerna på Tiundaskolan. Skolledningen har även efterfrågat väktare på grund av stök och anlagda bränder.

Läraren berättar om slagsmål mellan elever, slag mot lärare som går emellan samt hot och fula ord mot lärare.

– Elever som är arga kan säga att de ska döda läraren. 

Vad händer med elever som hotar eller slåss?

– De kan bli rekommenderade att stanna hemma någon vecka och när de kommer tillbaka får de i bästa fall en resursperson några dagar. Sedan får de vistas i klassen helt fritt igen, även om läraren påtalar att det känns otryggt. Jag tror egentligen inte att vi har fler utåtagerande elever än andra skolor, däremot att vi har sämre krisplaner.

undefined
"När jag pratar med lärare på andra skolor inser jag att man där har helt andra rutiner för när en lärare blir slagen eller hotad. Här är det som att det tystas ner", menar en lärare som jobbar på högstadiet på Tiundaskolan.

För några veckor sedan inträffade en extra allvarlig händelse, då en elev attackerade en lärare under skoltid. Läraren behövde inte läkarvård, men sjukskrevs, och eleven blev tillfälligt avstängd. Skolan har anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

– Vi är många i personalen som är oroliga för varandra och för vår sjukskrivna kollega. Vi har inte fått veta något från skolledningen om vad som hänt.

Saida Hussein-Kolmie är högstadielärare och fackombud för Lärarförbundet på Tiundaskolan. Hon bekräftar en del av det som den anonyma läraren uppger. 

– Vi har elever som slåss med varandra och säger kränkande saker till lärare: fula ord som "hora" eller "fuck you" ... allt möjligt. Sedan har det också varit mycket stök nu i höst med elever som kommer in i andra klassrum och stör och som ibland inte går ut när man säger till.

Hur ofta händer sådant?

– För mig kanske några gånger i veckan. Jag har hört andra lärare som råkar ut för sånt flera gånger per dag.

Samtidigt tycker Saida Hussein-Kolmie att skolledningen försöker ta tag i situationen. 

– Jag har en bra och tät dialog med ledningen. De är medvetna om problemen och vi jobbar tillsammans för att förbättra arbetsmiljön.

undefined
Enligt rektorsduon Cecilia Sundman och Jenny Westergren är det inte stökigare på Tiundaskolan än på andra stora högstadieskolor. Att skolan gjort fler anmälningar om hot och våld handlar snarast om att de är bra på att anmäla, menar de.

Under 2022 har Tiundaskolan hittills anmält 14 incidenter med hot och/eller våld till kommunens interna anmälningssystem. Det är fler anmälningar än de flesta andra skolor i Uppsala.

Fler anmälningar behöver dock inte innebära att skolan är stökigare – det kan också betyda att den skolan är bättre på att anmäla. Petra Åkerström, huvudskyddsombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala, har dock tittat på de anmälningar som Tiundaskolan gjort och konstaterar:

– Det handlar inte bara om vanliga knuffar, utan verkar vara väldigt besvärligt på Tiundaskolan just nu. Mer besvärligt än på de flesta andra skolor, säger hon.

Men Tiundaskolans rektor Jenny Westergren menar att det inte är stökigare där än på de flesta andra stora högstadieskolor.

– Det är nog snarare så att vi är väldigt bra på att anmäla. Jag vill kartlägga allt, eftersom det i längden skapar en större trygghet, säger hon.

undefined
Tiundaskolan jobbar mer förebyggande än många andra skolor, enligt biträdande rektor Cecilia Sundman och rektor Jenny Westergren. "Vi har två anställda socialpedagoger som jobbar proaktivt med elevfrågor på golvet för att skapa trygghet."

Biträdande rektor Cecilia Sundman menar att Tiundaskolan snarast har ett mer förebyggande arbete än många andra skolor:

– Vi har tre anställda socialpedagoger som jobbar med elevfrågor på golvet för att skapa trygghet. De är också med och utreder när något hänt.

Cecilia Sundman och Jenny Westergren uppger att Tiundaskolan har tydliga krisplaner, men att alla medarbetare inte kan få reda på vad som görs.

– Det är lite problematiskt med en så här stor skola: vi kan inte koppla in 90 medarbetare i alla ärenden, utan det är vi i skolledningen, elevhälsoteamet och mentor som får information, säger Jenny Westergren.

Vad händer med elever som beter sig illa? 

– Det finns olika disciplinära åtgärder som vi kan ta till enligt skollagen. Man kan få en skriftlig varning där man varnar för att om beteendet inte upphör kan eleven stängas av eller tillfälligt omplaceras till en annan klass eller skola. Den största åtgärden är avstängning i en vecka, och då är det för att skolan ska utreda och hitta alternativ för den fortsatta skolgången.

Tiundaskolan

Den nybyggda Tiundaskolan invigdes 2018 i Luthagen, till en kostnad av drygt 470 miljoner kronor. 

Skolan är 13 000 kvadratmeter stor, nästan dubbelt så stor som gamla Tiundaskolan.

Skolan har elever från förskoleklass upp till och med årskurs 9. Det går ungefär 800 elever på skolan.

Sedan 2018 har skolan haft tre ordinarie rektorer, och i samband med rekryteringsperioderna har tillfälliga rektorer trätt in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!