Föräldrar oroade över situationen på Tiunda

Bråk, stök, undermåliga lokaler och flera rektorsbyten. Föräldrar vill se att politikerna tar tag i arbetsmiljön på Tiundaskolan.

"Vi behöver en handlingskraftig skolledning som talar om för politikerna att Tiundaskolans lokaler inte fungerar. Skolan är ett experiment från arkitektens sida", menar föräldern Anders Brantnell.

"Vi behöver en handlingskraftig skolledning som talar om för politikerna att Tiundaskolans lokaler inte fungerar. Skolan är ett experiment från arkitektens sida", menar föräldern Anders Brantnell.

Foto: Privat

Uppsala kommun2020-03-22 07:00

– Ett av problemen är att skolan inte följer den konsekvenstrappa som finns och att man tillåter vissa elever att förstöra för hela klassen. Kommunikationen från skolan kring händelserna är också bristfällig, säger Anders Brantnell, som har barn i årskurs fyra.   

Många föräldrar på Tiundaskolan har hört av sig till tidningen för att berätta om en skolmiljö som de tycker behöver åtgärdas. De menar att skolan behöver mer resurser för att hjälpa elever med extra behov och att det skapar oro att skolan haft flera rektorsbyten på kort tid. De anser också att skolans innemiljö inte är anpassad till att bedriva undervisning med sina stora auditorium och små rum med glasväggar. Det är stökigt och bråkigt, höga bullernivåer och dålig ventilation. 

– Lokalerna är inte dimensionerade för så många barn. Barnen har inga hemklassrum och roterar runt. De har inga riktiga bänkar utan bara små bord som inte rymmer deras material, säger Anders Brantnell.

Han tycker inte att elever på låg-och mellanstadiet är mogna för att ha skolmaterial och kläder i ett skåp.

– De tar med fel saker och så har halva lektionstiden gått. Skolmiljön skapar otrygghet. Jag tycker att det är jätteviktigt att vi inte dödar lusten att lära för så unga barn. Vi får inte heller normalisera stök och bråk. Barnkonventionen är lag och vi kan inte bara strunta i hur eleverna känner. 

Johan Petrini har barn i årskurs fyra och sex.  

– Jag tycker att det blev tydligare styrning och kommunikation när rektor Monika Wahlstedt började. Nu när hon slutar är jag rädd att det blir en negativ spiral där både elever och lärare slutar, vilket innebär minskade resurser till skolan. 

Han önskar se ett tydligt mandat för de nya rektorerna att införa studiero. 

– Skolan behöver få klassrum med riktiga skolbänkar och stolar till varje elev och glasväggarna behöver tas bort. I en universitetsstad som Uppsala borde det vara självklart att skolorna fungerar.

16 mars börjar det nya ledningsteamet på Tiundaskolan.

– Jag önskar att nuvarande rektor Monika Wahlstedt hade fått det stöd hon behövt för att stanna på skolan, säger My Eriksson som har barn på mellanstadiet och högstadiet, och fortsätter: 

– Det är bra att det kommer ett nytt rektorsteam så snabbt. Jag hoppas att de snabbt får grepp om de stora behov av förändring som finns på skolan och påbörjar nödvändiga åtgärder redan under våren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!