Nytt rektorsteam ska leda Tiundaskolan

Bälinge skolas ledningsteam med både rektor och biträdande rektor, har flyttats med kort varsel till Tiundaskolan. En skola som bytt ledning flera gånger de senaste åren.

Tiundaskolan får två nya rektorer från 16 mars. Rektorsteamet flyttas över från Bälingeskolan. "Ledningsteamet i Bälinge har arbetat väldigt framgångsrikt i många år, säger Christina Stenhammar.

Tiundaskolan får två nya rektorer från 16 mars. Rektorsteamet flyttas över från Bälingeskolan. "Ledningsteamet i Bälinge har arbetat väldigt framgångsrikt i många år, säger Christina Stenhammar.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2020-03-22 07:00

– Vi såg ett behov av att skyndsamt förstärka bemanningen kring rektor på Tiundaskolan med ett väl inarbetat rektorsteam, säger Christina Stenhammar, tillförordnad grundskolechef på Uppsala kommun.

Efter ett beslut från grundskolans ledning flyttas nu båda rektorerna på Bälinge- och Jumkils skola över till Tiundaskolan den 16 mars. Nuvarande rektor på Tiundaskolan har valt att lämna sin tjänst efter ett år och slutar en månad efter sin uppsägning. 

– Vi vet att ledningsteamet har arbetat väldigt framgångsrikt i Bälinge i många år och vi tror på den här idén. Tillsammans med biträdande rektorer och den kompetenta personalen på Tiundaskolan är jag övertygad om att det nya teamet kommer att leda arbetet framåt på ett bra sätt, säger Christina Stenhammar.

Under våren har kommunen valt att utöka rektorsstödet på Tiundaskolan och de två nuvarande biträdande rektorerna kommer att jobba kvar. Till hösten blir det återigen en rektor och två biträdande rektorer. 

Tiundaskolan har haft flera rektorer de senaste två åren. Tidningen har varit i kontakt med Tiundaskolans rektor Monika Wahlstedt som har avböjt att kommentera varför hon slutar efter bara ett år. I ett brev till skolans vårdnadshavare skriver hon bland annat att jobbet inte blev som hon tänkt sig. Hon hänvisar till Christina Stenhammar för en kommentar.     

– Monika Wahlstedt har inte känt att hon kunnat jobba med pedagogisk utveckling som hon önskat. Som rektor har man ett helhetsansvar och ibland tar vissa delar för stor plats. Här har frågan om Tiundaskolans lokaler och kommunikationen med föräldrarna tagit mycket utrymme, säger Christina Stenhammar.

Hur kommer Uppsala kommun att arbeta förebyggande för att undvika fler rektorsbyten på Tiundaskolan?

–De nya rektorerna och personalen kommer att få extra stöd framöver. Vi har en arbetsmiljögrupp som arbetar för rektorers arbetsmiljö. Vi behöver även bli bättre på att rusta våra rektorer genom exempelvis introduktionsprogram och mentorskap. 

Tiundaskolan är en F-9 skola med cirka 800 elever. I augusti 2018 flyttade elever tillsammans med 80 medarbetare in i nybyggda lokaler. Den nybyggda skolmiljön har en öppen planlösning med stora glaspartier utan hemklassrum. En arbetsmiljö som både elever, lärare och föräldrar har uttryckt missnöje med.

Vilka är utmaningarna på just Tiundaskolan? 

– Det är en stor skola till att börja med och den nybyggda skolmiljön har inneburit utmaningar. Vissa lärare tycker att det är en svår miljö att undervisa i, säger Christina Stenhammar och fortsätter.

– Skolan ligger också i ett socioekonomiskt starkt område där det finns press på kommunikation till vårdnadshavarna. Skolan har en aktiv föräldragrupp med föräldrar som hör av sig med synpunkter, vilket är bra, men det innebär även en utmaning för personalen. 

Kommer ni göra något framöver för att anpassa lokalerna?

– Vi behöver inventera verksamhetens behov och se hur väl lokalerna möter dem. Men i nuläget kan jag inte uttala mig exakt om vad som kommer att göras. 

Christina Stenhammar kan däremot meddela att Uppsala kommun inte har några planer på att bygga om Tiundaskolan invändigt.  

– Vi har inga planer alls på att bygga om eftersom vi ska erbjuda våra elever olika typer av lärmiljöer. Vi behöver ge eleverna en varierad undervisning och anpassningar för elever med olika behov, säger hon. 

Tiundaskolan

Tiundaskolan invigdes 2018, kostade 436 miljoner och fick nästan direkt kritik för satsningen på glaspartier i inredningen. Det skapar onödig stress tyckte elever och lärare. Skolan fick sedan åtgärda brister i ventilation, solavskärmning, tröga dörrlås till toaletter och andra problem kopplade till byggnaden. 

I år blev skolans klass 5C bästa Upplandsklass i Vi i femman och i februari i år utsågs skolans tre kockar till finalister i SM i skolmat. 26 mars utses vinnaren i Skolmatsgastro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!