Ett talande exempel från fjolårets sommar var när patienter i korridorsplatser fick grytlock i stället för larmknappar. Det var en effekt av att två kirurgavdelningar slagits ihop på ett våningsplan på sjukhuset och patienterna fick läggas i förrådsrum och korridorer när de ordinarie platserna inte längre räckte till. Det var i sin tur bara en av de brister i patientsäkerheten som Inspektionen för vård och omsorg noterade vid inspektionerna förra sommaren.
Inför årets sommar har ersättningen för att flytta en eller flera semesterveckor höjts från 12 000 till 20 000 kronor per vecka för medarbetare på kritiska avdelningar. Men det har inte räckt.
Veckan före midsommar ser det mörkt ut. 10–12 färre vårdplatser än fjolårets krissommar räcker personalen till för att bemanna. Lika många upphandlade eftervårdsplatser hos privata vårdinrättningar gör att totalsumman kan bli densamma i den officiella statistiken.
– Situationen är mer ansträngd än förra sommaren. Patientsäkerheten blir hotad när vi har en situation med en stor personalbrist, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset.
Men någon upprepning av grytlocksincidenterna från fjolåret ska man ändå inte behöva se denna sommar, även om man också denna sommar förbereder avdelningarna med korridorsplatser.
– Vi har inventerat avdelningarna och sett till att upphandla utrustning så att vi ska slippa en situation där patienterna inte kan meddela sig, säger Johan Lugnegård.
Men det är inte bara tillgången på larmutrustning som gör att Johan Lugnegård tror att fjolårets krissommar inte behöver upprepas.
– I fjol var vi fortfarande i en postpandemisk episod med hög sjuklighet. Det som hände förra sommaren var att vi fick en oväntat hög tillströmning av patienter, säger Johan Lugnegård.
Hur många semesterveckor som personalen har sålt i år jämfört med i fjol finns inte i dag. Anna Wadenhov, personalchef på Akademiska sjukhuset, säger att det bara är en liten del av avdelningarna som har rapporterat utfallet inför årets sommar.
Från fackligt håll kommer signaler om en trötthet och närmast uppgivenhet hos personalen som gör att det är färre som varit villiga att flytta på sina semesterveckor detta år än tidigare, trots den höjda ersättningen.
– Det är färre som har sålt sin semester i år än i fjol. Det är många som inte orkar. De säger att "jag struntar i pengarna, jag måste få vara med min familj", säger Ida Persson, styrelseledamot i Vårdförbundet i Uppsala.
Vårdförbundet har också tidigare påpekat att det förekommit att medarbetare som sålt semesterveckor sedan haft svårt att få ut sin ledighet vid andra tider på året.
Ida Persson berättar att det till och med finns medlemmar i Vårdförbundet som har sagt upp sig för att vara säkra på att få ut sin semester under sommaren. Förlossningsavdelningen är en arbetsplats som drabbats av avhopp där 13 erfarna barnmorskor slutat inför sommaren.
Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef för kvinnosjukvård vid Akademiska sjukhuset, bekräftar att 13 barnmorskor vid förlossningsavdelningen har slutat under våren. Hon säger dock att hon inte fått några signaler om att det skulle vara på grund av oro att inte få ut sin semester.
– Det är inte någon som inte får ut sin ledighet. Det kommer att bli tufft, men det ser ut som om vi får ihop bemanningen i sommar med hjälp av hyrpersonal. Vi har inte minskat antalet vårdlag, säger hon.