Kvinnojouren fick nej: "Mörk dag för Uppsalapolitiken"

Det blev nej till mer pengar för kvinnojouren. Kommunstyrelsens besked får nu skarp kritik. "En mörk dag för Uppsalapolitikerna", säger Ehsan Nasari (C).

Uppsala kvinnojour får inga extra nödpengar från Uppsala kommun för att dra runt sin verksamhet.

Uppsala kvinnojour får inga extra nödpengar från Uppsala kommun för att dra runt sin verksamhet.

Foto: Catrin Pihl

Uppsala2024-04-10 18:30

Centerpartiets utspel om att ta pengar från nödkassan till kvinnojouren för att rädda verksamheten efter att de statliga bidragen halverats för 2024 landade inte i god jord. Kommunstyrelsens majoritet sa nej efter debatt om saken.

Innan mötet som hölls på onsdagen hade Centerpartiet fått med sig både Moderaterna och Kristdemokraterna på tåget, och ändrat förslaget något. 

– Vi förstod på Erik Pellings svar i UNT att det inte skulle funka med nödkassan, så vi formulerade om det, så att de 2,4 miljonerna ska kunna betalas ut enligt kvinnojourens ursprungliga ansökan, säger kommunalrådet Ehsan Nasari (C).

undefined
Ehsan Nasari (C) vill ge 2,4 miljoner till Uppsala kvinnojour för att rädda verksamheten under 2024.

Men det hjälpte alltså inte. 

– Det här är en mörk dag för Uppsalapolitiken, säger Ehsan Nasari. 

– Att man aktivt väljer att inte säkerställa en verksamhet som hjälper några av de mest utsatta i vårt samhälle är för mig obegripligt.

Förutom C, M och KD röstade även Liberalerna och Sverigedemokraterna för initiativet att ge jouren extrastöd vid voteringen i kommunstyrelsen.

– Uppsalas utsatta kvinnor och deras barn blir lidande. Den finansiering som krävdes uppgår till inte mer än en promille av kommunens totala budget, men den hade varit avgörande för kvinnojouren, säger Ehsan Nasari.

Enligt Uppsala Kvinnojour behövs ytterligare 2,4 miljoner för att kunna bedriva verksamheten med full bemanning.

undefined
Erik Pelling (S) vill inte riva upp den lagda budgeten. "Vad ska vi ta bort i så fall?"

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) menar att det inte är möjligt att bryta upp budgeten mitt i budgetåret. 

– Budgeten togs i november och ingen har berättat vad som i så fall ska tas bort ur den, säger han.

Erik Pelling menar att det kommunala stödet inte minskat. 

– Det minskade stödet står staten för. Kanske har oppositionspartierna en rakare väg in till regeringen som kan ge mer pengar.

– Kommunen är inte ond, men vi kan inte lösa allt. Just nu arbetar vi för att kvinnojourens ekonomi ska bli tryggare nästa år, genom att skapa långsiktiga avtal, säger han. 

undefined
Susann Stambolidou Tellebo, verksamhetschef Uppsala kvinnojour har tidigare sagt att sista utvägen är att gå ut till företag och organisationer och tigga mer pengar.

Susann Stamboulido Tellebo, verksamhetschef på Uppsala kvinnojour, beklagar beslutet.

– Där försvann det sista hoppet, nu får vi gå vidare till Uppsalabor och företag för att vädja om stöd, säger hon. 

– Vi blev uppmanade i senaste valrörelsen att redovisa vilka pengar vi behöver, så de visste hur behoven såg ut. Det borde ha tagits med i budgeten från början, varför ska vi annars jobba med en ansökan, säger Susann Stamboulido Tellebo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!