Som UNT tidigare rapporterat är Uppsala kvinnojour i ekonomisk kris.
Efter att förra året ha fått extra bidrag och kunnat anställa tillräckligt med personal för att kunna möta behovet från de kvinnor som söker hjälp ut ur våldsamma relationer, kom ett bakslag i början av 2024.
Uppsala kommun höjde inte sitt bidrag så som kvinnojouren hoppats på, och Socialstyrelsen gjorde en sänkning.
För att hålla verksamheten flytande med dagens sju anställda beräknar Uppsala kvinnojour – som är en ideell förening och helt beroende av bidrag – att de behöver 5,3 miljoner kronor. Årets bidrag landar på 2,7 miljoner.
I februari larmade därför kvinnojouren om att de riskerade att behöva säga upp personal. Och nu har två personer fått gå.
Som en följd av detta minskar kvinnojouren nu sina telefontider från 30 till 8 timmar i veckan.
– Vi har inte kapacitet att ta emot fler stödsökande eftersom vi förlorar en kvinnofridsrådgivare och en person som kan svara i telefonen, säger Josefine Agius, ansvarig för utbildning och utåtriktad verksamhet på kvinnojouren.
Tidigare har kvinnor, ickebinära och anhöriga kunnat ringa till Uppsala kvinnojour måndag till fredag mellan klockan 9 och 15. Nu minskas alltså öppettiderna rejält.
– Nu blir det klockan 9 till 11, måndag till torsdag. Vi känner oss otroligt uppgivna över det, säger Josefine Agius.
Stödet till kvinnojouren har gett upphov till en laddad politisk debatt.
Uppsala kommuns styre har kritiserats för att prioritera pengarna fel, medan socialnämndens ordförande Hanna Victoria Mörck (V) kontrat med att budgeten är ansträngd och att det är många ideella föreningar som konkurrerar om bidragen.
Däremot kommer socialnämnden inleda förhandlingar med Uppsala kvinnojour om en annan typ av samarbete, ett så kallat IOP (Idéburet offentligt partnerskap) som sträcker sig över flera år. Det skulle i så fall börja gälla från och med 2025.
Innebär det mer pengar?
– Inte per automatik, men jag har ambitionen att kunna lägga lite mer pengar på kvinnojouren, men jag vågar inte säga hur mycket än. Det blir särskilt viktigt nu när vi ser att det inte kommer mer pengar från Socialstyrelsen och att det drabbar kvinnojouren, säger Hanna Victoria Mörck.