Kritiserade rektorn slutar – får nytt uppdrag

Jällagymnasiets problem har fortsatt. Nu slutar skolans hårt kritiserade rektor Tommy Persson – och går till ett uppdrag med högre befattning. "Anmärkningsvärt", menar facket.

Flera yrkesutbildningar som tidigare låg på andra skolor har de senaste åren slagits ihop med Jällagymnasiet. Problem på skolan fanns innan Tommy Persson tillträdde som rektor, hans uppdrag var att få ihop skolan och skapa fungerande rutiner.

Flera yrkesutbildningar som tidigare låg på andra skolor har de senaste åren slagits ihop med Jällagymnasiet. Problem på skolan fanns innan Tommy Persson tillträdde som rektor, hans uppdrag var att få ihop skolan och skapa fungerande rutiner.

Foto: David Johansson

Uppsala2022-06-01 17:00

Efter tre år slutar Tommy Persson som enhetsrektor för Uppsala yrkesgymnasium Jälla. Han har i stället fått en tjänst i den kommunala gymnasieförvaltningen för att utveckla yrkesprogram i Uppsalas gymnasieskolor.

Fackförbundet Lärarnas Riksförbund välkomnar att Tommy Persson lämnar rektorsposten.

– Det blir en chans för personalen på Jälla att få bättre struktur och bättre stämning på jobbet, säger Helena Dübeck, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

 Däremot ifrågasätter hon att han nu får ett uppdrag ännu högre upp i skolhierarkin.

– Det är anmärkningsvärt att han belönas med en flytt uppåt, trots att det är tydligt att han inte klarat av sitt uppdrag som rektor. Vi i facket har ifrågasatt hans kunskaper kring arbetsmiljölagen och skollagen. Han är heller inte utbildad lärare, vilket vi anser att en rektor bör vara.

undefined
Flera yrkesutbildningar som tidigare låg på andra skolor har de senaste åren slagits ihop med Jällagymnasiet. Problem på skolan fanns innan Tommy Persson tillträdde som rektor, hans uppdrag var att få ihop skolan och skapa fungerande rutiner.

Helena Dübeck uppger att Jälla är den skola facket behövt lägga ner klart mest tid på de senaste åren. Facket har skickat in totalt tre anmälningar till Uppsala kommun med krav på åtgärder för den dåliga arbetsmiljön. Den första anmälan gjordes i september 2020. I frustration över att alldeles för lite hände skickade man därför in ytterligare två anmälningar hösten 2021. 

Problemen har varit av två sorter.

För det första har det saknats rutiner för allt från planering till arbetsmiljöarbete, vilket enligt Helena Dübeck har inneburit en direkt farlig miljö för elever och lärare.

– Jälla har program som per definition är farliga: man har att göra med djur, verktyg och maskiner. Då får det inte vara otydligt vilka säkerhetsrutiner som gäller och vem som ska göra vad. Det här är rektorns ansvar, säger hon.

I vintras, efter att facket lämnat in en tredje anmälan samt kontaktat Arbetsmiljöverket, skickade Uppsala kommun en specialist som hjälpt skolan att upprätta rutiner.

– Man har ännu inte hunnit komma igång med allt, men nu finns det i alla fall en struktur på plats, säger Helena Dübeck.

undefined
"Jälla har program som per definition är farliga: man har att göra med djur, verktyg och maskiner. Då får det inte vara otydligt vilka säkerhetsrutiner som gäller och vem som ska göra vad", säger Helena Dübeck på Lärarnas Riksförbund.

För det andra har det funnits ett stort missnöje med Tommy Perssons ledarstil. I medarbetarenkäter samt i samtal med facket – och i intervjuer med UNT – har medarbetare vittnat om en tystnadskultur som brett ut sig. Den som ifrågasätter något har, enligt personalen, hamnat på vad de kallar "dödslistan" och då straffats genom att åka på mer undervisning eller bli av med sin tjänst.

Enligt facket har en rad lärare sagt upp sig eller sjukskrivits på grund av arbetsmiljön. En av de lärare som slutat säger till UNT:

– Det har varit ett helvete. Han har knäckt mig. Hur är det möjligt att han fått sitta kvar så länge trots all den starka och breda kritiken samt tre anmälningar om arbetsmiljön?

UNT har sökt Tommy Persson på mejl och telefon i två dagar, men utan framgång.

Christine Kastner Johnson är chef för den kommunala gymnasieskolan i Uppsala. Hon uppger att Tommy Persson inte är omplacerad, utan att det är han själv som önskat en annan tjänst.

– Han känner att han kommit så långt som det går på Jälla. Han har jobbat väldigt mycket och nu är vi på rätt väg vad gäller skolan.

Borde han fått sluta tidigare med tanke på all kritik?

– Nej, Tommy Perssons uppdrag har varit väldigt stort, nämligen att skapa en fungerande organisation efter att man slagit ihop yrkesprogram från flera skolor. Sådant tar tid. Vi har gjort många insatser för att skolan ska komma framåt.

undefined
En lång rad brister i arbetsmiljön har uppmärksammats av facken. Bland många exempel kan nämnas brister i rutiner för att hantera farliga ämnen, avsaknad av varningsskyltar och brist på rutiner kring avfallshantering vilket lett till problem med råttor.

Tommy Perssons nya uppdrag blir enligt Christine Kastner Johnson att under ett år utveckla yrkesprogrammen i Uppsala så att fler ska söka yrkesutbildningar. 

– Vi på gymnasieförvaltningen behöver förstärkning i det arbetet. Tommy har gedigen kunskap, så det är en utmärkt lösning.

Facket har ifrågasatt hans kompetens kring arbetsmiljölagen och skollagen, vad säger du om det?

– Att han har kompetens.

Facket anser också att det är anmärkningsvärt att han nu får en tjänst högre upp i organisationen.

– Det är ingen tjänst, utan ett uppdrag som han ska ha under ett år.

Tommy Persson är kvar som rektor på Jällagymnasiet terminen ut. Inom en vecka blir det klart vem som efterträder honom. 

Skolinspektionen var i mars i år på Jällagymnasiet för att se hur skolan uppfyller kraven vad gäller betyg, trygghet, särskilt stöd och liknande. De hade inga anmärkningar. Efter fackets anmälningar om arbetsmiljön har även Arbetsmiljöverket gjort en inspektion, men deras utlåtande har inte kommit än.

En rad brister anmälda

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet har skickat in totalt tre anmälningar till Uppsala kommun med krav på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön på Jällagymnasiet: en i september 2020 och, när man tyckte det gick alldeles för långsamt, två i oktober 2021.

En lång rad brister tas upp i anmälningarna. Det handlar om allt från brist på brandskyddsplaner och rutiner för att hantera skadliga ämnen till dålig psykosocial arbetsmiljö där en tystnadskultur utvecklats samt bristande ledning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!