Kritik mot Uppsala moské – vart tar pengarna vägen?

Uppsala moské har fått flera miljoner kronor i donationer. Pengar avsedda för renoveringar av moskén. Men kritiska röster höjs nu – medlemmar undrar vart pengarna tagit vägen.

 Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot i Uppsala moské.

Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot i Uppsala moské.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-09-02 05:00

Nyheten i korthet

  • Uppsala moské kritiseras av sina medlemmar för brist på transparens angående användningen av de miljontals kronor som samlats in för renoveringar.
  • Kritiken har spridits på sociala medier, inklusive TikTok, och frågor har ställts om var donationerna går.
  • Moskéns ledning säger att de är öppna för granskning och att en oberoende kommitté har bekräftat att donationerna har använts korrekt.
undefined
Uppsala moské har fått stora externa donationer för att bekosta renoveringsarbete. Nu har det uppstått en konflikt kring hur pengarna används och var de har hamnat.

UNT har tidigare rapporterat att Uppsala moské har fått stora externa donationer på flera miljoner kronor för ett bekosta renoveringsarbetet av moskéns lokaler.  En stor del av pengarna har bland skänkts i samband med livesändningar på Tiktok. Men nu har en konflikt blossat upp om hur pengarna används.

– Ledningen för Uppsala moské lade själva ut på sociala medier att de samlat in över sex miljoner kronor för bygget, men sedan tog de bort det inlägget. Och frågan är vart alla pengarna tar vägen? Vi är många moskébesökare som undrar hur donationerna använts, säger Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot inom Uppsala moské.

undefined
Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot i Uppsala moské.

Sedan ett par år tillbaka är det en ny ledning som styr Uppsala moské och ordförande är i dag Yaser Abu Jheisheh. Han och de andra i styrelsen har uppmärksammats för sina positiva samhällsinsatser, till exempel ett projekt med kulturtolkar. Men alla är inte nöjda med hur ledningen arbetar. Flera församlingsmedlemmar som UNT har varit i kontakt med anklagar styrelsen för att inte tillåta kritik av verksamheten. Framför allt är dessa medlemmar kritiska till hur moskéledningen hanterar de insamlade pengarna.

– Varje fredag vid bönen skänker moskébesökarna stora belopp och folk har donerat flera miljoner kronor till bland annat moskébygge. När vi frågar var pengarna tar vägen och vad de används till får vi inga svar. De som styr moskén vägrar att berätta, säger Ahmad Berazi.

undefined
"Vi är många moskébesökare som undrar hur donationerna använts", säger Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot i Uppsala moské.

– Under min tid i styrelsen redovisade vi hur pengarna användes i ekonomiska rapporter. Men nu görs inget av detta och jag hoppade av mina uppdrag när den nya ledningen tog över.

Vid sin sida hemma i soffan har han vid UNT:s besök två andra medlemmar som vill vara anonyma. De är oroliga för konsekvenserna av att kritisera ordförande och styrelsen i Uppsala moské. På sociala medier, framför allt Tiktok, har flera andra personer postat inlägg med liknande kritik och frågor om vart pengarna tar vägen.

– Man får inte ifrågasätta eller tycka annorlunda än styrelsen. Vi har ändå framfört vår kritik till dem, men många andra är rädda för att råka illa ut, säger Ahmad Berazi.

undefined
Yaser Abu Jheisheh, ordförande för Islamiska föreningen i Uppsala och Uppsala moské.


Uppsala moské uppfördes 1995 och ligger i hörnet av Vattholmavägen och Gamla Uppsalagatan i stadsdelen Kapellgärdet. Moskén följer ingen särskild gren av islam utan är öppen för alla muslimer. UNT har sökt Yaser Abu Jheisheh, ordförande för Islamiska föreningen i Uppsala och Uppsala moské, för en intervju. Men han uppger att han är på semester och vill endast svara på frågor per mejl. 

Har ni tagit del av kritiken på Tiktok?

– Ja, vi har uppmärksammat att kritik har spridits där. Det är dock viktigt att poängtera att denna spridning saknar grund och har initierats av personer som inte är från Uppsala, inte är medlemmar i vår moské, och som verkar ha egna intressen i detta. Vi uppmanar dessa personer att bevisa de anklagelser de riktar mot oss, skriver Yaser Abu Jheisheh.

Men det är inte bara på sociala medier som kritiken framförs utan alltså även via de medlemmar som UNT har träffat och som framför allt undrar hur pengarna från miljondonationerna används.

– Vi förstår att frågor kan uppstå kring hur donationer används, men vi vill klargöra att styrelsen är välstrukturerad och arbetar i enlighet med moskéns stadgar, demokratiska principer samt delaktighet. För att säkerställa fullständig transparens har vi bildat en oberoende kommitté som noggrant har granskat alla moskéns projekt. Efter en omfattande genomgång har denna kommitté bekräftat att alla donationer har använts i enlighet med moskéns ändamål och projekt. Kommitténs resultat och deras namn finns anslagna på moskéns anslagstavla.

undefined
Renoveringen och ombyggnaden av moskén pågår just nu.

När UNT besöker moskén – där renoveringsarbeten pågår just nu – är de sex personerna i kommittén namngivna på anslagstavlan. De beskrivs som "framstående och betrodda personer från Uppsala". Dessutom står där att 3,8 miljoner kronor samlats in i en första kampanj och att det har gått till ombyggnaden av moskén. Separata utgiftsposter anges för olika delmoment i den pågående renoveringen. Den utredningen och kommitténs resultat är däremot inget som moskémedlemmen Ahmed Berazi lägger något värde i.

– Den kommittén är inte oberoende utan knuten till moskéledningen. Kommitténs medlemmar har bara skrivit under pappren för att undvika bråk, säger han.

– Jag och några andra har även skrivit till riksorganisationen Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, Fifs, och framfört vårt kritik om missförhållanden i Uppsala. Men de har inte svarat.

När det gäller donationerna och om Uppsala moské kan redovisa hur de har använts svarar ordförande Yaser Abu Jheisheh i mejl "att alla donationer som samlas in går till moskéns projekt".

– Detta har också bekräftats av den oberoende kommittén som har granskat våra finanser. Vi redovisar regelbundet vår ekonomiska situation för våra medlemmar och är öppna för ytterligare granskning om våra medlemmar begär detta, skriver Yaser Abu Jheisheh.

Kan medlemmar ifrågasätta och kritisera styrelsen? 

– Ja, våra registrerade medlemmar har enligt moskéns stadgar rätt att ifrågasätta och kritisera styrelsens arbete. Vi välkomnar alltid konstruktiv kritik och har etablerade kanaler där medlemmar kan framföra sina synpunkter. 

undefined
På sociala medier kritiseras styrelsen på Uppsala moské och inläggen handlar mycket om vart donationspengarna tagit vägen.
undefined
"Under min tid i styrelsen redovisade vi hur pengarna användes i ekonomiska rapporter", säger Ahmad Berazi, tidigare vice ordförande och under många år styrelseledamot i Uppsala moské.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!