Tanken var att arbetet skulle påbörjas först om något år. Men när ett akut renoveringsarbete uppdagades tvingades man flytta fram planerna och snabbt samla in pengar. Moskén tog kontakt med rörelsen "Vi Mår Bra", som de senaste åren uppmärksammats genom att samla in stora mängder pengar till byggen och renoveringar av moskéer i Sverige. Under livesändningar på Tiktok uppmanar företrädarna tittarna att donera.
– Vi hörde av oss till "Vi Mår Bra" som kom hit och startade en livesändning. På bara fyra dagar hade vi samlat in tre miljoner kronor. Det är ett bra sätt att skapa gemenskapen mellan styrelser, föreningar och moskéer, säger Yaser Abu-Jheisheh, ordförande för Uppsala moské.
Insamlingarna pågår fortfarande. Exakt hur många som donerat till bygget i Uppsala moské är oklart, men det rör sig om tusentals. Slutnotan för bygget väntas landa på drygt åtta miljoner och Yaser beräknar att drygt fem miljoner hittills inkommit från donationer via Tiktok.
– Jag vet att många har det jättesvårt ekonomiskt just nu. Trots det donerar många. Det är en viktig grej inom islam att donera till bygget av moskéer. Då belönas man av gud.
Rörelsen "Vi Mår Bra" är inte okontroversiell. Bland annat har den anklagats för att vara en "demokratifientlig gruppering" och för att sprida judehat och extremism i en kartläggning gjord av stiftelsen Doku, vars syfte är att sprida kunskap om våldsbejakande radikal islamism. Enligt Doku har koranbränningarna och reaktionerna på dem fungerat som en motor för kampanjen och "Vi Mår Bra" ska ha som mål att bygga en ny moské i Sverige varje månad.
Yaser Abu-Jheisheh tar tydligt avstånd från extremism och menar att Uppsala moské är nogranna med vem som får komma till tals under sändningarna och att "Vi Mår Bra" inte har något inflytande över moskéns verksamhet utöver sändningarna.
– Vi behövs i samhället. Vårt engagemang bidrar till integration och minskar kriminaliteten. Moskén är inte bara till för muslimer. Den skapar även trygghet hos andra. Tack vare vårt samarbete med polisen kunde vi till exempel förhindra provokationer under koranbränningar, säger Yaser.
Han menar också att donatörerna har förtroende för att pengarna hamnar där de ska.
– Går man ut på Tiktok kan man inte gömma sig. Då är det tydligt var donationerna kommer från. Våra medlemmar ser framstegen vi gör i moskén och att pengarna går till rätt saker.