UNT granskar
– Alla kommuner måste ju vara förtvivlade och undra vad som görs med deras pengar.
Så lät det nyligen i UNT när ett familjehem kommenterade de dygnstaxor som föreningen Tris, Tjejers rätt i samhället, fakturerat kommuner. I hennes fall betalade värmländska Eda kommun 5 500 kronor för en mamma med två barn till Tris – per dygn. Tris i sin tur betalade omkring 20 000 kronor i arvode till familjehemmet – per månad, alltså omkring 700 kronor om dagen.
Systemet kallas konsulentstödd familjehemsvård. Konsulenten, i det här fallet Tris, tar fram familjehem åt kommuner och fungerar som råd och stöd för familjehemmet.
Eda kommun med drygt 8 500 invånare, har totalt betalat nästan 9 miljoner kronor till Tris och Madickengården, sedan 2018. Socialtjänstchefen Anders Boström låter närmast uppgiven.
– Vi har väl inte haft koll helt enkelt. Vi kan ju konstatera att det är en jättediskrepans mellan vad vi betalat och vad familjehemmet fått.
I Madickengården som i dag drivs av aktiebolag med samma företrädare som i Tris, har sex av tio omsatta kronor blivit vinst. Vinstmarginalen och familjehemmets uppgifter om arvodet ställer frågor om vad kommunen betalat för, säger Anders Boström:
– Det är bra att det kommer fram, säger han.
I vinter har Sveriges kommuner och regioner, SKR, gått ut med ett erbjudande till landets kommuner som rör konsulentstödd familjehemsvård. Tanken är att hjälpas åt för att påverka och ha kontroll. Två förväntade effekter är:
- ökad transparens kring kostnader för arvode- och omkostnadsersättningar
- bättre förutsättningar vid upphandling och uppföljning
– Jag ska svara ja på att gå med i nätverket, det kan jag ju snabbt konstatera efter det som framkommit i er granskning, säger Anders Boström.
I ett annat fall med en kommun som anlitat Tris och Madickengården för stora summor har kommunen redan minskat kostnaderna för familjehem.
– För bara tre år sedan hade vi 15 sådana här förstärkta familjehem. I dag har vi ett. Men det är en stiftelse som tar en bråkdel av det Tris tagit ut i dygnstaxa, säger en socialtjänstchef i kommunen.
I kontakterna med Tris reagerade hon starkt på deras bemötande:
– Det var inte samverkan. De dikterade villkoren och man fick inte ifrågasätta. Ställde jag frågor blev de provocerade och kunde säga att jag inte kunde någonting om hedersfrågor, säger socialchefen.
Uppsala kommun har betalat nästan 1,7 miljoner kronor till Madickengården för konsulentstödd familjehemsvård under 2022. Kommunen jobbar hårt med att rekrytera egna familjehem, men i dag är det brist. Som ett komplement har kommunen upphandlat aktörer som säljer konsulentstödd familjehemsvård, som Madickengården.
Utvärderingar görs löpande och som särskilda insatser, berättar Ola Jeremiasen, stabschef på Uppsala kommuns socialförvaltning:
– I år ska vi särskilt följa upp konsulentstödd familjehemsvård. Vi har många leverantörer och köper mycket insatser. Vi måste säkerställa så långt som möjligt att det är god kvalitet och att barnen får vad de behöver.
Känner du att ni vet vad ni får för pengarna?
– Vi vet att vi ibland betalar överpriser på grund av att vi har svårt att rekrytera. Vi behöver fortsätta utveckla och förbättra kontrollen.
Ola Jeremiasen har tagit del av SKR:s utskick.
– Det visar ju på ett behov som finns.