Än är kojorna i Blodstensskogen kvar

Trots att byggplanerna för Blodstensskogen i Eriksberg dragits tillbaka är aktivisternas kojor kvar. Detta fast att kommunen under en längre tid sagt att de ska rivas.

Det är rejäla byggen uppe i träden i Blodstensskogen. Ingen av aktivisterna har bakgrund inom byggbranschen.

Det är rejäla byggen uppe i träden i Blodstensskogen. Ingen av aktivisterna har bakgrund inom byggbranschen.

Foto: Oscar Lindström

Uppsala2022-09-01 05:00

Den koja som en grupp aktivister byggt för att stoppa kommunens byggplaner i Blodstensskogen står kvar. Detta trots att kommunen redan för två år sedan sa att den skulle rivas. Förra året byggdes ännu en koja i ett av träden, som också den står kvar.

I juli 2020 beslutade kommunen att dra tillbaka detaljplanen för Blodstensskogen då det inte gjorts en miljökonsekvensbeskrivning för hur cinnoberbaggen skulle skyddas. Men än är aktivisterna kvar, även om de har mindre närvaro numera. UNT har träffat aktivistgruppen "Försvara Blodstensskogen".

Blodstensskogen är inte längre hotad av byggplaner. Beslut väntas i frågan huruvida skogen ska bli en del av Hågadalen-Nåstens naturreservat. Aktivisterna som huserar i skogen är nöjda med utvecklingen, men menar att målbilden ännu inte är uppfylld.

– De planerar fortfarande att bygga hus på andra sidan vägen. Vi skulle ju uppenbarligen inte gilla det då vi vill att träden ska få stå kvar, men om det skulle hända så skulle det såklart vara mycket bättre än att förstöra den här ekologiska korridoren, säger en av aktivisterna som vill vara anonym.

Försvara Blodstensskogen är en grupp med varierande antal aktivister från hela världen. Gemensamt har de att de vill rädda Blodstensskogen, som de menar är en viktig plats för djur- och växtliv. De ställer sig även kritiska till andra kommunala byggplaner som innebär att skog måste huggas ner. Hammarparken i Eriksberg är ett exempel på det.

– Vi förstår alla argumenten om bostadsbristen och så, men det finns mycket att diskutera kring det, säger en av de anonyma aktivisterna.

Hur skulle ni känna om kommunen kom hit och rev kojorna?

– Jag tänker att kojorna har tjänat sitt syfte. De byggdes för att planerna skulle stoppas. Kommunen skulle kunna starta planerna på nytt, men det skulle ta några år att gå igenom den processen igen. 

För det mesta har de fått positiv respons från allmänheten. Men de har även mötts av kritik.

– Den huvudsakliga kritiken vi får är från folk som inte vill att vi bygger i skogen. Så de står också bakom kampen men inte hur vi gör det, vilket man väl kan förstå.

Om inte kommunen river kojorna – tänker ni överväga att riva dem själva?

– Vi tänker överväga det när vi nått vårt mål. Om det blir naturreservat här så finns det egentligen ingen anledning för oss att vara kvar.

Någon dialog med kommunen har de aldrig haft.

– Vi har alltid varit öppna för att prata med dem. Vi har våra kontaktuppgifter på vår Facebook-sida, men de har aldrig hört av sig.

Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på Uppsala kommun, bekräftar att man inte fört dialog med aktivisterna.

– I närtid har vi inte haft det. Men när kojorna höll på att byggas upp så sökte vi kontakt med dem men då var det ingen som ville träda fram och ta ledarskapet för gruppen. Så det var inte så framgångsrikt, säger Ingemar Carlsson.

I dagsläget finns inga beslut om att riva kojorna. Från kommunens håll vill man avvakta tills beslut tas om nya byggplaner som kan komma att påverka en del av skogen. Efter beslut så tillkommer en längre process där kommunen behöver tillstånd från Kronofogden, därtill kan polisresurser behövas.

Finns det någon situation där ni kan komma att skona kojorna?

– I min värld finns det inte det. Det är inte tillåtet att bygga upp sådant här och jag anser fortfarande att det finns en viss fara för tredje man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!