Innanför grindarna på Uppsalas hemligaste park

Området Uppsala Business Park i Fyrislund känner de flesta Uppsalabor troligen igen som Pharmacias gamla lokaler. Men vad händer egentligen i parken idag?

Pharmacias tidigare huvudkontor är designat av Carl Nyrén och anläggningen vann år 1971 Kasper Salin-pris för arkitektur. När parken byggs ut kommer flera av de nya husen ha liknande utseende.

Pharmacias tidigare huvudkontor är designat av Carl Nyrén och anläggningen vann år 1971 Kasper Salin-pris för arkitektur. När parken byggs ut kommer flera av de nya husen ha liknande utseende.

Foto: Julia Koch

Uppsala2022-11-07 12:00
undefined
Uppsala Business Park precis innanför grindarna på Rapsgatan.

Idag möts man vid entrén på Rapsgatan av staket och en reception med vakter som registrerar inbokade besökare. För de flesta Uppsalabor finns det troligen få anledningar att komma hit. Men innanför grindarna finns runt 85 bolag varav de flesta är verksamma inom life science-industrin – flera av dem världsledande.   

– Eftersom det var Pharmacias lokaler så fanns det många tomma labbytor när vi köpte marken. I Uppsala så knoppas det hela tiden av företag från befintliga bolag och universitetet inom life science. Och när de behövde lokaler så hade vi det att erbjuda, säger Sara Brännström, verksamhetschef för parken, i sofforna inne på Pharmacias tidigare huvudkontor.   

Hon möter oss tillsammans med Veronica Mentzer som är affärsenhetschef för Uppsala. Idag är parken 65 000 kvadratmeter stor.

undefined
Fr v: Sara Brännström, verksamhetschef UBP och Veronica Mentzer, affärsenhetschef Uppsala, berättar om vad som händer på området idag men även om planerna framöver.

Redan år 1949 köpte Pharmacia sin första bit mark i Boländerna – delvis för att komma närmare universitetet. I början på 1960-talet köpte man ytterligare 800 000 kvadratmeter lantbruksmark kring Fyrislund gård. Där påbörjades 1967 uppförandet av bolagets prisbelönta anläggning, med Carl Nyrén som arkitekt, som utgör områdets stomme än idag. Bolaget fortsatte expandera under ett par decennium med nya anläggningar och kontor - allt med inriktning på läkemedelsindustrin.   

Men 2002 såldes bolaget till Pfizer och majoriteten av verksamheten på området upphörde. 2006 köpte fastighetsbolaget Corem property group, tidigare Klövern, de tomma lokalerna och etablerade Uppsala Business Park (UBP).   

undefined
Den längre väg som går från grindarna ner i området berättar Sara Brännström kommer heta innovationsstråket framöver. Det ska binda ihop de olika verksamhetsdelarna. "Det blir lika långt som sträckan mellan Vaksala torg och Carolina Rediviva", säger hon.

Life science-sektorn omfattar företag, universitet och offentliga aktörer som arbetar med att främja människors hälsa på olika sätt. Det kan till exempel vara biomedicin, bioteknik och läkemedel, och sektorn utgör en av Uppsalas största exporter. Sedan pandemin har sektorn fått ytterligare en skjuts i Uppsala. I fjol utgjorde sektorn 61 procent av länets export och bolagen här sysselsätter 6 000 personer, enligt Uppsala kommun. Tillsammans omsätter bolagen årligen 33 miljarder kronor här.  

I parken finns bland annat Thermo Fishers egna anläggning och Uppsalagrundade Orexo är Corems största hyresgäst. Även Fresenius Kabi, en av Uppsalas största arbetsgivare, har sina lokaler på området. Deras anläggning är en av världens modernaste i sitt slag.

undefined
Nanexas nya anläggning i Uppsala Business Park.

Men det är inte enbart internationella giganter som finns i parken. Sara och Veronica leder vägen genom en korridor med mindre labblokaler, som tidigare inhyst bland annat Nanexa. Bolaget växte fram ur Ångströmlaboratoriet och är idag specialiserade på teknik för långtidsverkande injicerbara läkemedel. De har idag en världsledande anläggning lite längre bort i parken.

När man går i korridorerna passeras labb efter labb med företagsloggor på dörrarna. Det är något av en labyrint av labb, kontor och diverse mötesrum.   

– Det tog ett tag innan jag började hitta rätt. Jag gick här en sommar när alla var på semester och lärde mig hitta, berättar Sara.  

undefined
Fr v: Veronica Mentzer, affärsenhetschef Uppsala, Sara Brännström, verksamhetschef UBP leder vägen genom Pharmacias tidigare lokaler som idag inhyser labb till flera bolag inom life science.

I parken utvecklas idag bland annat UV-desinfektionsteknik hos Lightlab, separationsmedieprodukter som renar biologiska läkemedel hos Bioworks och magnetisk separation av biomolekyler hos Lab on a bead. Många av bolagen är Uppsalastartade.

– Det är många människor som jobbar här på området som har disputerat vid Uppsala universitet och andra universitet i hela världen. Det är väldigt kunskapsintensiva bolag.

Det är inte helt enkelt att inhysa dessa bolag och parken måste kunna erbjuda det som behövs för att testa läkemedel för att få ut dem på marknaden. Sara Brännström berättar att det är väldigt stora regeloverk som styr kvalitetssäkringen och de har både renrum och klimatrum på anläggningen.

– Vi har kvävgas, vatten av olika renhetsgrad, tryckluft och annan media som företagen behöver, fyller Veronica Mentzer i.

undefined
Veronica Mentzer, affärsenhetschef Uppsala

Flera av företagen har höga säkerhetskrav, vilket är en av anledningarna till att området är relativt stängt för allmänheten idag.

– Vissa företag har ju en del krav gällande säkerheten, speciellt en del nationella företag som har krav som vi måste kunna uppfylla för att de ska kunna verka på området. Många jobbar direkt mot USA, det ställer ytterligare krav, säger Veronica.

Men de är noggranna med att betona att området är mer än en rad bolag som har separata anläggningar.

– Nu har vi byggt upp en mångårig erfarenhet av att förvalta och hyra ut lokaler till just den här branschen. Parallellt håller vi på att bygga upp ett nätverk så att bolagen ska kunna samverka. Vi bygger ett community här, säger Sara.

undefined
De flesta bolagen i parken har enbart egna labb men delar på utrymmen som pentryn, mötesrum och konferensutrymmen.

Nätverket fokuserar på att dela kunskap inom sektorn och man anordnar föreläsningar där bolagen presenterar sig och sin verksamhet för varandra.

– Det kan visa sig att man är i behov av samma kompetensutveckling eller kan samarbeta kring varandras tjänster och produkter, säger Sara.

De anordnar även rekryteringsmässor där studenter inom sektorn kan komma och träffa bolagen gällande praktik, examensarbeten eller anställningar. Det drivs också en yrkesutbildning för processoperatörer riktade mot life science-industrin, något bolagen uttryckt att de är i behov av. Utbildningen går i kommunens regi och runt 150 elever är på plats i parken.

– Sedan finns det också tjänster för start-ups och mindre företag som kan behövas för bolagen att växa. Vi har kopplat till oss olika partners, till exempel inom finans, innovationsstöd, utveckling av hållbara arbetsplatser och förändringskonsulter som vi kan tipsa om. De sitter också här, säger Sara.

undefined
Pharmacias tidigare huvudkontor är designat av Carl Nyrén och anläggningen vann år 1971 Kasper Salin-pris för arkitektur. När parken byggs ut kommer flera av de nya husen ha liknande utseende.

Tanken är också att bolagen har sina egna labb men delar på andra allmänna ytor. I ena rummet hänger en lapp om Life pub.

– Det är en after work för Uppsalas life science community. Förra gången dök 150 personer upp, säger Sara Brännström.

undefined
I parkens allmänna utrymmen anordnas bland annat föreläsningar, utbildningar och after work.

Det är genom dessa arrangemang som Uppsalaborna har möjlighet att komma innanför parkens grindar. 

– Även om det i dagsläget fortfarande finns ett staket så är de här evenemangen redan idag öppna för vem som helst att komma, säger hon.

undefined
Sara Brännström, verksamhetschef Uppsala Business Park, visar upp planerna för parken framöver. De mörka byggnaderna på ritningen är de som finns idag. Övriga är de som ska tillkomma de närmsta 15 åren.

I framtidsplanen för parken utökas den till 350 000 kvadratmeter och 15 000 anställda. En ny stadsdel ska växa fram kring life science-industrin med gymnasieskola, restauranger och hotell.

– Det är verkligen en vision vi har. När vi nu utvecklar området pratar vi om att vi arbetar med livsförändrande lösningar. Att bolagen som jobbar här förändrar människors liv, avslutar Sara Brännström.

undefined
I början på nästa år är det första av de nya husen i parken redo för inflytt. Det går i liknande stil som resten av anläggningen.
Uppsala Business Park

Uppsala Business Parks huvudingång för besökare ligger idag på Rapsgatan sträcker sig till Gnistarondellen/Almungevägen. Idag består parken av 65 000 kvadratmeter. 

De närmsta 10 åren planeras en expansion som kommer utöka parken till 15 000 arbetsplatser på 350 000 kvadratmeter. 

Utöver en utbyggnad av den del där det idag sker forskning och utveckling kommer det byggas industrilokaler för läkemedelsproduktion och en öppen stadsdel med bland annat restauranger, tjänster och lägenhetshotell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!