Igår berättade UNT att Bärby ungdomshem, som drivs av Statens institutionsstyrelse, har tecknat ett hyresavtal för en villa i Uppsala som använts som utslussningsboende. Fram till november i år, då avtalet upphör, hyr Bärby sex rum och kök, totalt 140 kvadratmeter, för 78 000 kronor per månad.
Hyrestiden är tio år, från 2012 - 2022, utan möjlighet till uppsägning, vilket innebär en intäkt för villaägaren på totalt 9,4 miljoner kronor. Enligt en utredning från revisionsbyrån KPMG är villkoren i hyresavtalet "exceptionellt" ofördelaktiga för myndigheten.
Statens institutionsstyrelse, SiS, polisanmälde avtalet men det ledde aldrig till åtal.
– Vi gjorde en noggrann utredning, men förundersökningen lades ner då brott inte kunde styrkas, uppger Katarina Mörnstad, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Enligt henne var hyran inte så orimlig som det först verkade, eftersom en rad omständigheter drev upp hyresnivån. Dels hade villan byggts om till sex enrumslägenheter med dusch och kokvrå, dels rörde det sig om ett institutionsboende vilket kan leda till både mer slitage och högre hyra. Dessutom hade SiS bråttom att hitta utslussningsboenden och det rådde brist på sådana när kontraktet tecknades, något som också ökade hyran.
KPMG har kritiserat kontraktstiden på tio år. Men Katarina Mörnstad säger att vissa faktorer talade för att villan kunde anses vara en lokal och vid en sådan klassning är det inte ovanligt med hyrestider på tio år.
Misstankarna gällde trolöshet mot huvudman. För att styrka ett sådant brott måste det bevisas att huvudmannen, i det här fallet SiS, lidit skada. Dessutom måste någon enskild pekas ut som ansvarig och hen ska även haft uppsåt.
– Visserligen fanns det en person som skrivit på avtalet. Men andra i organisationen kan ha varit inblandade i diskussioner om avtalet, det kan ha varit förankrat i ledningen och liknande. Hur det låg till skulle vara svårt att få fram i och med att anmälan kom in många år efter att avtalet undertecknades, menar Katarina Mörnstad.
Hon framhåller att det i ett sådant här fall kan vara komplicerat att fastställa om gärningen utgör brott.
– Alla har rätt att göra dåliga affärer och det är inte alltid enkelt att avgöra var gränsen går till en brottslig gärning.
Många tycker nog att det är stötande att staten hyr en villa för 78 000 kronor per månad. Är det för höga beviskrav vid trolöshet?
– Inte generellt, det är inte ovanligt med åtal för trolöshetsbrott.
KPMG har jämfört hyran för Uppsalavillan med andra lokaler som SiS hyr. Årshyran för villan i Uppsala, som ligger i Rickomberga, uppgår till 6 685 kronor per kvadratmeter. SiS betalar i snitt 1 800 kronor per kvadrat i sitt hyresbestånd. Gäller det nyproduktion är kvadratmeterhyran 2 500 - 3 500 kronor om året. Villan i Uppsala är med andra ord betydligt mer kostsam än andra lokaler som SiS hyr.
I rapporten från KPMG framgår bland annat att Bärbyhemmet mellan 2016 och 2021 betalat kafé- och restaurangbesök för personal och ungdomar för 1,6 miljoner kronor. Biobiljetter som använts i verksamheten och som gåva till personalen har under samma period inhandlats för 330 000 kronor. Inget av detta har dokumenterats och det går därmed inte att kontrollera om förmånerna har använts av de anställda privat, eller om de gått till ungdomarna och verksamheten.