På totalen ser allt bra ut. Andelen som röstade i EU-valet ökade i Uppsala kommun med 3,1 procentenheter till över 60 procent, en bra bit över Sverige som helhet. Men det finns en helt annan bild. I alla de tio valdistrikt som har lägst deltagande i Uppsala kommun minskar andelen som röstade i år jämfört med förra EU-valet. I flera fall är minskningen markant. Först på 11:e plats i bottenligan kommer ett distrikt med ett plus, Nyby gård, där ökningen var 1,4 procentenheter. Bland de 30 distrikt som har lägst valdeltagande är det bara några enstaka som har ökat sitt valdeltagande.
Distrikten med lågt valdeltagande ligger alla i Uppsalas socialt mest utsatta stadsdelar.
– Det här visar på en tydlig klyfta i samhället och att det är viktigt att fortsätta att långsiktigt bygga ihop Uppsala, med satsningar på social hållbarhet i exempelvis Gottsunda, säger Linda Eskilsson, (MP), kommunalråd med ansvar för demokratifrågor.
Med statsbidrag har kommunen anställt 15 valambassadörer som rört sig ute bland medborgarna för att förmå fler att rösta.
– Det är så klart ett misslyckande för oss att valdeltagandet backat i distrikt där vi haft hög närvaro. Men å andra sidan vet vi inte hur det varit utan ambassadörerna. Och vi måste tänka långsiktigt runt de här frågorna, det här vara bara ett val. Och Uppsala gick fram som helhet, säger hon.
LÄS MER: Länets V-ordförande sågar partiledningen efter valet
Förutom satsningen på valambassadörer arbetar en särskild politisk nämnd med att göra valet tillgängligt för alla och en var, genom att ha bra vallokaler med attraktiva öppettider, goda möjligheter till förtidsröstning, och genom information om hur valet går till.
Johan Pelling (S), är ordförande i valnämnden.
– Vi är nöjda. Valdeltagandet har gått ett snäpp uppåt och det är jätteglädjande, säger han.
Men i socialt utsatta stadsdelar sjunker valdeltagandet. Hur ser du på det?
– Resultatet är inte tillräckligt bra där och det är en utmaning för oss. Vi måste givetvis analysera det här. Redan har vi satsat mycket på flerspråkighet när det gäller information och i vallokalerna. Men vi kan och får lov att göra ännu mer, säger han.
Bland distrikten med högst valdeltagande är det så gott som idel plussiffror. Av de tio distrikten i topp finns ett där valdeltagandet minskat jämfört med 2014: Observatoriet, som såg en minskning på 0,1 procentenhet. Störst ökning av andelen röstande, över 17 procentenheter, har Kungsgärdet.
LÄS MER: Från Eriksberg till EU-parlamantet
Enligt det preliminära valresultatet har 56,9 procent av de röstberättigade i Uppsala län gått till valurnorna. Det är den högsta siffran i landet. På andra plats kommer Stockholms län med ett valdeltagande på 56,3 procent. Det ser ut att bli en kamp mellan Uppsala och Stockholm om vilket län som får högst valdeltagande. Sägas bör dock att Stockholm brukar öka sitt valdeltagande rejält när de så kallade uppsamlingsdistrikten, exempelvis sena förtidsröster och utlandsröster, räknas. Förra EU-valet ökade valdeltagandet i Uppsala från 52,0 till 53,97 procent och i Stockholm från 52,8 till 56,66 procent när alla röster var färdigräknade, vilket de ska vara senast på torsdag.