Tiden då Lantmännens silor tornade upp sig över Östra Ågatan är snart ett minne blott.
Sedan i april förra året har silorna bit för bit rivits ner med hjälp av väldiga betong- och plåtsaxar. Från början stod här nio silor, berättar Peter Egyhazi, projektledare vid Lantmännen fastigheter och ansvarig för rivningen.
– Nu är det i princip två kvar.
Planen är att allt ska vara jämnat med marken i början av april, ett år efter rivningens start. Enligt Peter Egyhazi talar allt för att den planen kommer att hålla.
Därefter tar nästa projekt vid: att så småningom bygga 900 lägenheter, torg, butiker, matställen och förskolor i det som ska bli området Skeppskajen.
Lantmännen hade silotornen i drift som spannmålsmottagning mellan 1948 och 2019. Sedan dess har de alltså stått tomma.
Just nu jobbar dock betongsaxen febrilt, medan högarna av betong, plåt och annan skrot växer sig allt högre. Totalt beräknas silotornen bestå av mellan 50 000och 60 000 ton betong och någonstans mellan 2 000 och 4 000 ton järnskrot.
– Allt sorteras på plats och skickas till återvinning här i Uppsala, säger Peter Egyhazi.
Området ligger tätt intill flerfamiljshusen i Industristaden och det har kommit en del klagomål om damm och buller under rivningens gång. Senast reagerade många när en stor betongklump föll ner och orsakade skakningar i marken, berättar Peter Egyhazi.
Men mest av allt väcker kanske rivningen ändå människors fascination.
Flera förbipasserande stannar upp och tittar när betongsaxen bryter sig igenom en silovägg tiotals meter ovanför marken. En del plockar fram mobilerna och filmar en snutt.
Ja, att de sedan länge tomma silotornen har en stark dragningskraft har varit tydligt. Inte minst märktes det nu i somras, berättar Peter Egyhazi:
– Vi hade faktiskt ett polisingripande efter att en granne larmade en helg när vi inte var på plats. Det har varit en del obehöriga som varit inne och sprungit på området, de lockar väl att ta sig in silorna och så har det funnits koppar som en del velat ta. Men nu är det ju snart ingenting kvar.