I kvarteren kring gamla ångkvarnen vid Östra Ågatan, mitt emot Studenternas, förbereds ett av de största byggprojekten i Uppsalas innerstad, lanserat under namnet Skeppskajen. 900 lägenheter samt butiker, matställen, förskolor och en öppen torgyta ingår i planerna.
Tre av de gamla tegelbyggnaderna ska byggas om till arbetsplatser och annan verksamhet, men nu drar fastighetsbolaget Atrium Ljungberg i bromsen för den delen av ombyggnaden. Bolaget planerade att ta över husen från nuvarande ägare i början av detta år, men tidpunkten har flyttats fram:
– Vår bedömning är att vi kan tillträda under sommaren 2024. Det innebär förstås en försening av projektstarten, säger Ulrika Hellström, affärsutvecklingschef vid Atrium Ljungberg.
Inga ombyggnadsarbeten har ännu inletts i de gamla tegelhusen och inga besked finns om tidpunkt för byggstart. Tidigare beräknades inflyttning i kontorsdelarna börja 2026.
– Marknadsförutsättningarna måste vara de rätta men i dag har vi en situation med ökande kostnader, stigande inflation och räntor som drar i väg. Ångkvarnen är ett projekt där vi samarbetar med två andra aktörer, Besqab och Ikano, vilket gör att vi inte ensamma har rådighet över när projektet kan starta, säger Ulrika Hellström.
– Vi kommer att avsluta pågående arbete med systemhandlingar och återupptar projektet när marknadsförutsättningarna är bättre.
Även om kontorsplanerna skjuts på framtiden så fortsätter förberedelserna för de nya bostadshusen, som också ska innehålla butiker och andra publika lokaler.
– Vårt arbete går vidare som planerat, vi har inte pausat någonting, säger Lisa Hoffner, verksamhetschef vid fastighetsbolaget Besqab som äger fastigheterna tillsammans med Ikano bostad.
Siktet är inställt på byggstart för den första etappen av bostadsdelen mot slutet av 2024. För närvarande pågår rivningsarbete av mindre industrilokaler i kvarteret.
– Rivningen av de lägre byggnaderna beräknas bli klar vid mitten av februari, säger Lisa Hoffner.
De tegelhus som enligt planerna ska bevaras och byggas om till kontor är jästfabriken från 1902, tegelsilon från 1914 och kvarnbyggnaden från 1939. Tillsammans beräknas de få en uthyrbar yta på cirka 9 000 kvadratmeter efter ombyggnaden. Även den gamla pumpstationen och skeppselevatorn vid åkanten, som i dag är inklädd i plåt, ska bevaras.