Aldrig har det funnits så många foodtrucks i Uppsala

Lyxigare snabbmat har gått hem hos Uppsalaborna – som nu kan köpa street food från över 20 olika rullande kök. Här är listan över Uppsalas foodtrucks.

På Vaksala torg håller matförsäljarna på att plocka fram inför lunchruschen.

På Vaksala torg håller matförsäljarna på att plocka fram inför lunchruschen.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-07-17 11:25

Nyheten i korthet

  • Uppsala har sett en ökning av foodtrucks, nu finns över 20 olika rullande kök som säljer street food.
  • Kommunen är positiva till att foodtrucks har blivit en naturlig del av Uppsalas stadsbild, eftersom de bidrar till en levande stadskärna och mer aktivitet på annars tomma torg.
  • Foodtrucks är enklare och billigare att starta än fasta restauranger, vilket kan ha bidragit till att de ökat.

– Ansökningarna har tilltagit, ja.

Det slår Camilla Schöllin Snygg från stadsbyggnadsförvaltningen fast.

Ett helt gäng foodtrucks har öppnat vid Studenternas, men även på andra håll har nya gatukök på hjul etablerat sig. På Vaksala torg har exempelvis Mazen Alsabaghi öppnat La Gustosa – från vilken han säljer Napoli-inspirerade vedugnspizzor.

– Det har gått helt okej första månaden. Jag har inte gjort någon marknadsföring, men jag märker redan att vissa kunder kommer tillbaka, säger han.

undefined
Mazen Alsabaghi driver La Gustosa på Vaksala torg under veckorna, men kommer också sälja sin pizza vid Sandviksbadet.
undefined
Mazen Alsabaghi kanske öppnar en restaurang någon gång i framtiden, men först vill han etablera sin foodtruck i Uppsala.

För att få sälja mat från en foodtruck måste man dels ha ett tillstånd från kommunens livsmedelsinspektion, och dels ha en godkänd ställplats. De kommunala platserna finns på S:t Eriks gränd och på Vaksala torg, men som ägare av en foodtruck får man också stå på privat mark om man har tillstånd från markägaren.

Att foodtrucks blivit en naturlig del av Uppsalas stadsbild ser Lina Berg, enhetschef för kommunens avdelning för Trafik och markupplåtelse, positivt på. Hon menar att matvagnarna bidrar till en levande stadskärna och mer aktivitet på annars tomma torg, såsom Vaksala torg.

Men vad populariteten beror på är desto svårare att svara på.

– Min gissning är att det är lite av en trend, att folk gillar alternativet till annan snabbmat. Sedan är det också enklare för folk att starta upp en foodtruck, än en fast restaurang, det är färre steg och kostar mindre. På så vis kanske man har fått upp ögonen för konceptet, och sedan funkar det bland konsumenterna, säger Lina Berg.

undefined
I år finns flera pizzaugnar på hjul, såväl La Gustosa, M2 och Peadalling pizza palace som säljer pizza under musikevenemang och som cateringfirma.

Mazen Alsabaghi är en av dem som ser fördelarna med att sälja mat på hjul. Han har jobbat som pizzabagare i 20 års tid, men när han startade eget var valet enkelt.

– Nu behöver jag inte ha några anställda, hyran är låg och jag kan hålla nere priserna. När jag etablerat mig mer så får vi se, kanske kan jag öppna en lokal i framtiden.

Under sommaren jobbar han varje dag: Måndag till lördag på Vaksala torg, och söndagar vid Sandsviksbadet.

undefined
Nok Boonvijitr serverar thailändsk mat på Vaksala torg.

En som också har parkerat sitt kök på Vaksala torg är Nok Boonvijitr. Det är hennes femte år som matförsäljare i Uppsala, men hon brukar även åka upp till Sundsvall och Stockholm under sommaren. Hon märker på stämningen i stan att många har semester, och säger att försäljningen brukar gå upp i augusti igen.

– Det gäller att hänga med marknaden, säger hon och ger kunden Martin Olsson Jernberg hans mat genom fönstret.

Han slår sig ner på en av de uppfällda stolarna som står på den lilla uteserveringen framför bilen.

undefined
Martin Olsson Jernberg äter thai från Nok´s på väg till stationen.

– Jag var på väg till stationen, och tänkte att det blir bra att äta något snabbt här, säger han.

Martin Olsson Jernberg menar att maten från vagnarna oftast är godare än på fasta snabbmatställen, men eftersom det kan vara lite klurigt att veta var de befinner sig, och när de har öppet, är hans besök oftast spontana.

undefined
Muhammed Mohammads foodtruck står vid Sunnerstabadet. Där serveras vedugnsbakade pizzor till semesterbadare.

Martin Thorzelius tänker lite likadant. Han har tillsammans med kollegorna Kristin Mattsson och Christofer Holland precis köpt lunch på torget.

– Man får gå lite efter snacket på stan, säger han.

undefined
Martin Thorzelius, Kristin Mattsson och Christofer Holland köper olika rätter på Vaksala torg för att skapa en buffé på kontoret.

Kollegorna jobbar i närheten och hade ärenden förbi torget – där de fick idén att köpa en rätt från tre olika vagnar.

– Vi kommer duka upp en liten buffé på kontoret, säger Kristin Mattsson.

Hela listan

I stan

Apex Burgers, hamburgare – Björkgatan 65

Focaccerian, mackor – Torgny Segersteds allé 93

Dylans Barbeque spot, pulled pork – Edsbrogatan 5 och Vaksala torg

Enastå mat, falafel och shawarma – Vaksala torg 

Faraos falafel, falafel och shawarma – S:t Eriks torg

Frick & Hagberg, hamburgare – UIlleråkersvägen 26

Hasan Grillmaster, grillspett och rullar, Vaksala torg

Heta Köket, mexikansk tacos – Säbygatan 9

Korv Olle, korv – Arkgatan 10

La Gustosa, pizza – Vaksala torg

Petridis Food, gyros – Fyrisvallsgatan 51

Haam Haam, falafel och kebab, Vaksala torg

Knifetown Burgers, hamburgare – Kungsgatan 113

Vid badplatser

Power falafel, falafel och kebab vid Storvad

La Gustosa, pizza vid Sandviksbadet

M2 pizza truck, pizza – vid Sunnerstabadet

Rörlig

Peadalling pizza palace – Kommer sälja sin pizza vid konserter och festivaler under sommaren

Uppsala Matmarknad

Iran Italy

Grekisk Mat

Lazy Dog

Maala

Pakistansk Indisk Mat

Taste of Songkhla

Vi har utgått från de som är registrerade och verksamma i Uppsala, men de kan röra på sig under sommaren och således inte alltid återfinnas på kartans koordinater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!