Foodtrucken på S:t Eriks gränd kan vara den sista

Kommunen är positiv till foodtrucks, som man tycker skapar mer liv och rörelse i stan. Men inte överallt – och inte hela tiden.

På S:t Eriks gränd finns det bara en foodtruck kvar. I dagsläget är det inga fler som får tillstånd att stå där.

På S:t Eriks gränd finns det bara en foodtruck kvar. I dagsläget är det inga fler som får tillstånd att stå där.

Foto: Alva Kledzik

Uppsala2024-07-16 11:00

Nyheten i korthet

  • Kommunen i Uppsala har minskat antalet tillstånd för foodtrucks på S:t Eriks gränd, vilket resulterat i att bara en kvarstår. De förespråkar Vaksala torg som en bättre plats för foodtrucks.
  • Försäljare uttrycker frustration över restriktioner för handel på helgdagar, särskilt eftersom de betalar hyra för hela månaden.
  • Kommunens enhetschef, Lina Berg, säger att de utreder både om S:t Eriks gränd är en lämplig plats för foodtrucks samt möjligheten att ändra tider och helgdagar till matförsäljningens fördel.

På S:t Eriks gränd nedanför Domkyrkan stod det flera stycken uppradade förut. Nu finns det bara en foodtruck kvar.

– Jag vill inte gå in på specifika ärenden, men det har funnits de som fått sina avtal uppsagda, säger Lina Berg, enhetschef för kommunens avdelning för Trafik och markupplåtelse.

De uppställningsplatser som kommunen godkänner är S:t Eriks gränd och Vaksala torg. För en försäljare är den förstnämnda platsen mycket mer eftertraktad än den senare. Men på S:t Eriks gränd får ingen tillstånd längre.

– Vi överväger alternativen för foodtrucks, men ser att Vaksala torg är en bättre plats i nuläget, säger Lina Berg.

undefined
Kommunen tycker att Vaksala torg är den mest lämpliga platsen för street food. De ser att matförsäljningen kan skapa liv och rörelse på platsen.

För alla torghandlare, till vilka streetfood-försäljarna tillhör, gäller kommunens föreskrifter för torghandel. I dessa framgår exempelvis att försäljningen får pågå mellan klockan 07 och 21 helgfria dagar på Vaksala torg, med förlängning till 01 på fredagar och lördagar för vagnarna uppställda på S:t Eriks gränd.

– Vi borde få avdrag för det. Ibland får vi ju inte vara här, fast vi betalar hyra hela månaden, säger Nok Boonvijitr som driver Noks kök på Vaksala torg.

En veckodag när hon började göra i ordning för dagen fick hon vända igen, hon hade missat att det var en röd dag.

– Det är tyvärr när folk är lediga som jag helst vill sälja, det är då människor rör sig här, säger hon.

undefined
Nu begränsar torgföreskrifterna möjligheten att sälja mat på söndagar, något Nok Boonvijitr hoppas på ska ändras.

Att vissa månader innehåller fler röda dagar än andra har kommunen inte tagit hänsyn till. I en liten verksamhet spelar dock en dags inkomst – eller en timmes inkomst – stor roll, menar Nok Boonvijitr.

Det kan vara anledningen till att flera matförsäljare hållit öppet efter sina tillåtna öppettider.

– Vi har fått in klagomål vid upprepade tillfällen, och kommunicerat detta till de berörda. Men har man fortsatt missköta sig har vi behövt säga upp kontraktet. Det funkar inte att vi skulle tillåta att några bryter mot överenskommelsen när andra sköter sig, säger Lina Berg.

Torgföreskrifterna är nu uppe för diskussion och Lina Berg menar att tider och helgdagar är något man särskilt vill ändra på till matförsäljningens fördel. Vad det blir av S:t Eriks gränd är dock oklart.

– Det är ju det bästa stället man kan stå på, men platsen har också ett stort historiskt värde och en bra utsikt över stan. Den lockar många turister som stannar där och tar bilder, säger Lina Berg.

Så ingen mer snabbmat vid Domkyrkan?

– Det får vi helt enkelt se, nu utreder vi om det verkligen är en lämplig plats att stå på eller om det ska få vara någonting annat där, säger Lina Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!