En kvinna i 80-årsåldern mördades i början av december utanför en bostad i Valsätra. Nu sitter en 30-årig kvinna häktad, misstänkt för mordet. Den häktade har länge kämpat med psykisk ohälsa och har haft en återkommande tendens till våld.
I en artikel i UNT riktade en källa inifrån polisen skarp kritik mot psykiatrivården.
– Det är fruktansvärt. Jag förstår inte hur psykiatrin har kunnat göra bedömningen att hon kan vistas fritt i samhället utan att utgöra en fara för sig själv eller allmänheten. Uppenbarligen har vården inte fungerat som den ska, sade poliskällan i artikeln.
Nu stämmer en åklagare i Uppsala in i den hårda kritiken. Mordet i Valsätra är ett exempel av flera bara från i år, där personer som borde fått vård satt andra personer i stor fara genom att kunna vistas ute i samhället, menar åklagaren.
– Det är ganska vanligt att vi möter de här personerna i våra ärenden. Och möjligen har det blivit vanligare de senaste åren, säger åklagaren som vill vara anonym.
I våras dömdes en 47-årig man i Uppsala tingsrätt för en rad brott, bland annat för att slagit en yxa genom sidofönstret på en budbil. 47-åringen ska också ha riktat en kniv mot matbudet som körde bilen. Att just matbudet utsattes var en ren tillfällighet.
I polisutredningen finns flera uppgifter om att mannen varit hotfull och att det psykiska tillståndet försämrats över tid och att personer sett ett tydligt behov av psykiatrisk vård.
– Det är tragiskt att en sådan här person inte kan få rätt hjälp utan att det ska behöva gå så långt att personer måste dömas till vård, säger åklagaren.
I ett annat fall har en kvinna nyligen åtalats för att bland annat ha knuffat omkull en 87-årig kvinna inne på en galleria i centrala Uppsala. Rättegången inleds inom kort. Även här handlar det om en dokumenterat psykiskt instabil person.
– Det kunde ha gått hur illa som helst. De här fallen liksom mordet visar på brister i psykiatrin, att personer som behöver vård visats ute i samhället och att vanliga människor riskerar att råka illa ut. Ofta är det frivillig vård som erbjuds, men det vill de inte gå med på, säger åklagaren.
Ett annat mycket uppmärksammat fall från senare år är de mord som en man från Uppsala dömdes för 2022. Mannen mördade två av sina egna släktingar.
Några år tidigare, 2019, dömdes han till rättspsykiatrisk vård, men blev i december 2021 fri från den vården, efter beslut av rättspsyk på Akademiska sjukhuset. Ett halvår senare begick han dubbelmordet. Till Aftonbladet sade åklagaren Elin Blank att: ”Med facit i hand borde han varit inlåst för evig tid”.
UNT har sökt företrädare för psykiatrin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala för att ställa frågor om hur de ser på kritiken från polis och åklagare. Akademiska sjukhuset har valt att bara svara med ett allmänt mejl, där inget sägs om kritiken.
I kommentaren betonar de ansvariga för psykiatrin att de inte kan kommentera enskilda ärenden, men påpekar att tvångsvård bara kan bli aktuellt "under vissa snäva förutsättningar", och att besluten om tvångsvård är "underställda flera lagar".
UNT har ställt följdfrågor men inte fått svar. "Kan tyvärr inte svara på fler frågor, se mail", skriver psykiatrins verksamhetschef Roland Säll.